Vođa omladine SPD-a ruši dogovor o nemačkoj Vladi

Vođa omladine SPD-a ruši dogovor o nemačkoj Vladi Izvor: N1/agencije/printscreen

Iako je javnost u Nemačkoj obaveštena da su pregovori o formiranju vlade manje-više završeni, dogovor o koalciji ni izbliza nije postignut. U narednih nekoliko nedelja, drama će se nastaviti, jer je 464.000 članova Socijal-demokratske partije pozvano da glasaju o koaliciji. A Socijademokrate Martina Šulca, izgleda, klize ka unutarstranačkom haosu.

Socijaldemokrate su na izborima u septembru postigle najgori izborni rezultat u novijoj istoriji. Tada su najavili da prelaze u opoziciju. Pet meseci kasnije, rukovodstvo traži da sa 20 odsto glasova dobije 40 odsto ministarskih fotelja u novoj velikoj koaliciji sa konzervativcima Angele Merkel. Ali, sa tim se ne slažu svi. 

"To je pitanje ljudskog ega. Verujemo da bi bilo veoma opasno kada bi SPD ponovo ušao u koaliciju s konzervativcima", smatra vođa omladine SPD-a Kevin Kinert.

Kevin Kinert je 28-godišnji student iz Berlina i vođa podmlatka Socijaldemokratske partije, za koga se tvrdi da će nemačku politiku okrenuti naglavačke. On se protivi velikoj koaliciji i preti da Merkelovu odvede u nove izbore. Zato plritiska i rukovodstvo svoje partije pred kojim je malo vremena za konačnu odluku. 

Kinert je i vođa pokreta čija je misija da spreči ono za šta veruje da bi bilo katastrofalno i za njegovu partiju, i za nemačku demokratiju. Ukoliko u tome uspe, najduži mandat jednog evropskog lidera posle 12 godina biće najverovatnije okončan.

"Socijaldemokratska partija je naišla na veliko odobravanje, kada smo najavili da svoju ulogu u naredne četiri godine vidimo u opoziciji. Sada je s tim očigledno gotovo i mislim da je to ogromna greška", kaže Kinert.

On je svestan da ga danas vide kao budućeg vođu SPD-a. Kevin Kinert je vratio ugled imenu Kevin, koje u Nemačkoj važi za ime koje nose manje sposobna deca i neobrazovani roditelji, piše Gardijan. Prošlog meseca, na konferenciji partije u Bonu, na kojoj je oko 600 delegata SPD-a tesnom većinom izglasalo nastavak pregovora o velikoj koaliciji, Kinert je održao govor u kome je istakao da je iscrpljeno sve što je nekada spajalo CDU i SPD.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ljiljana

Omladina? Podmladak? Student - 28 godina? Tuga.

3 9

Petar

Sve neradnici kao vučic i dačic da ne pominjem ruzica dr megatrend itd itd strašno uzas.

2 8

M

I to mi je neki student. Tudj hleb jede, a moj svet hoce da menja.

4 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo