Američki obaveštajci očekuju mešanje Rusije u izbore u SAD

Američki obaveštajci očekuju mešanje Rusije u izbore u SAD Izvor: Reuters/Leah Millis

Vlada predsednika SAD Donalda Trampa predviđa da će se Rusija mešati u izbore za Kongres na jesen, pritom izvodeći sve odvažnije sajber-operacije i kampanje dezinformacija protiv SAD i njihovih saveznika, saopštile su američke obaveštajne agencije.

U ovogodišnjoj proceni globalnih pretnji, rizik od sukoba, posebno sa Severnom Korejom, opisan je kao najveći od kraja Hladnog rata. Slično je i s rivalstvom Irana i Saudijske Arabije koje destabilizuje Bliski istok. Povećava se i opasnost od oružja za masovno uništenje.

"Tokom ove godine ruske obaveštajne i bezbednosne službe će nastaviti da traže slabe tačke u ključnim infrastrukturama SAD i saveznika, kao i da ciljaju SAD, NATO i saveznike da bi dobili uvid u američku politiku. Izbori za Kongres su potencijalna meta ruskog uticaja", navodi se u izveštaju.

Direktor Nacionalnog obaveštajnog programa Den Kouts rekao je da su "Rusi pojačali tempo u sajberprostoru, posebno 2016" i da očekuje rusko mešanje u izbore za Kongres SAD ili državne izbore.

Američka obaveštajna zajednica je zaključila da se Moskva mešala u predsedničke izbore 2016, što je dovelo do tekuće istrage FBI o mogućim vezama Trampove kampanje s Rusijom. Rusija negira te navode a Tramp je istragu FBI više puta nazvao lovom na veštice.

U izveštaju se predviđa da će ruske obaveštajne službe širiti lažne informacije putem državnih medija ili lažnih naloga na internetu da bi širile antiamerička gledišta i podsticale društvene i političke podele unutar SAD.

Direktor CIA Majk Pompeo je takođe naveo da očekuje rusko mešanje u novembarskim izborima za Kongres ali da će "odgovor biti dovoljno čvrst da uticaj neće biti preveliki".

U izveštaju su kao najveće pretnje navedeni severnokorejski razvoj raketa s nuklearnom bojevom glavom koje mogu da dosegnu SAD, ruska i kineska agresija, sukob Irana i Saudijske Arabije putem posrednika i hakerski napadi.

Takođe, navodi se da će Severna Koreja izvesno testirati još projektila i da neće pristati da se odrekne nuklearnih kapaciteta.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lobotomija Ne Pomaze

Ovo je vec ozbiljna bolest.

1 0

Lolita

Pa skinite i vi Putina... bas bi bilo divno?!

0 1

Je l moguce

Sva sreca pa se ameri ne mesaju u izbore nijedne zemlje. Sva sreca!

5 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo