Slučaj Ivanović: Žalba na odluku o puštanju policajaca

Slučaj Ivanović: Žalba na odluku o puštanju policajaca Izvor: N1

Glavni tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulja rekao je da je tužilaštvo uložilo žalbu na odluku Osnovnog suda u Mitrovici da ne odredi pritvor dvojici policajaca koji su uhapšeni zbog sumnje da su manipulisali dokazima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Predsednik Osnovnog suda Nikola Kabašić je ovakvu odluku suda obrazložio time da tužilac nije dao opravdane zahteve za određivanje pritvora, prenosi Insajder.

Tužilac i sudija različito tumače šta se zapravo vidi na snimku sa sigurnosnih kamera, u vezi sa načinom na koji su postupili policajci.

Kabašić je naveo da je tužilac pritvor za policajce tražio na osnovu toga da će osumnjičeni uništiti dokaze ako se nađu na slobodi i da će ponoviti krivično delo, a da sud smatra da po tim osnovama policajcima ne može biti određen pritvor.

"Sud smatra da oni odgovaraju za krivično delo prepravljanje dokaza, tako što su u konkretnoj prilici, za konkretan dan, u istrazi koja se vodi u konkretnom slučaju narušili mesto dokaza... znači, oni ne mogu opet da se vrate tamo i naruše dokaze ili da ponovo počine krivično delo", rekao je Kabašić za Insajder.

Kako je objasnio, ova dva policajca su bili prvi koji su, kada su čuli „zapomaganje jedne žene“, stigli do mesta ubistva Olivera Ivanovića.

Sud prihvatio objašnjenje policajaca

Međutim, iz izjave Kabašića se zaključuje da je sud prihvatio objašnjenje policajaca, koji su u prvom trenutku mislili da je Ivanović doživeo srčani udar jer nisu odmah videli ni krv, ni povrede kod Ivanovića.

"Jedan od njih se saginje i predaje novčanik Olivera Ivanovića sekretarici. Drugi se okreće i vidi nekoliko čaura na zemlji, uzima jednu u ruke i spušta je, to se jasno vidi na video snimku, znači ne stavlja je u džep i ne odnosi sa lica mesta. Oni onda odlaze jer ne znaju da je to lice mesta krivičnog dela", rekao je Kabašić, dodajući da to potvrđuju i snimci sa sigurnosnih kamera iz Ivanovićeve kancelarije.

 Kabašić naglašava da sud nije doneo odluku da policajci budu oslobođeni istrage, već je dozvolio da se brane sa slobode.

Sve okolnosti i dešavanja sa mesta ubistva biće predmet istrage, pa i to da li su policajci uzeli čauru sa lica mesta.

Za sada međutim, prema oceni suda, ne postoji dovoljno razloga da im se, po osnovu na koji se tužilaštvo poziva, odredi pritvor.

Činjenica je međutim, kaže Kabašić, da je jedan od policajaca bio na licu mesta, da je dirao dokaze i da nije obezbedio dokaze izvršenja krivičnog dela i to je dovoljno za pokretanje istrage, ali to ne utiče na određivanje pritvora i ne utiče na to da li će se braniti sa slobode.

On je postavio pitanje zašto je tužilac čekao 23 dana da pokrene postupak protiv policajaca koji si dirali mesto dokaza.

"Sačekaćemo da odluka po žalbi bude predata Apelacionom sudu, da Apelacioni sud odluči ko je u pravu", rekao je Kabašić.

Sulja: Policajci uklonili čauru s lica mesta

Za razliku od sudije Kabašića, glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulja za Insajder kaže da se na kamerama vidi da su policajci uklonili jednu čauru sa lica mesta, odnosno da ju je jedan policajac stavio u džep.

"Ivanović je ubijen sa šest metaka iz pištolja 'zastava M70A', a na licu mesta prikupljeno je pet čaura. Oni nisu obavestili ni tužilaštvo ni svoje nadređene da su sa lica mesta uzeli tu čauru", rekao je Sulja.

Suprotno od sudije, tužilac tvrdi da se na snimku vidi da su policajci odgovorni za uzimanje čaure sa lica mesta.

"Njih dvojica su, kako se može videti na snimku, dok su obezbeđivali mesto zločina uzeli čauru i sve vreme bili na telefonu sa nekim. Sve ovo nam je bilo sumnjivo, pa smo zbog toga odlučili da zatražimo pritvor za ovu dvojicu policajaca", naveo je Sulja.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

insp. KLUZO

Mislim da je najvaznije za one koji zele da ostave komentar i time doprinesu svoj kamen gradnji, dobro procitati ceo tekst. Od pocetka istrage (mesec dana) znamo da postoji dualitet uticaja tj. obaveza da se sve kontrolise na dva nivoa : albanski (glavni tuzilac) i srpski (predsednik osnovnog suda). Da ne ulazimo detaljnije u istrazi - nismo na terenu - koliko sam licno shvatio hitno je potrebna neutralna tehnicka logistika...na primer tim sastavljen americkih i ruskih strucnjaka. Drugacije, tesko ce biti rezultata...?

16 4

Bisenija

Nisu znali sa je to mesto zločina i čaura u dzep? Kakvi su to policajci? Muka mi je od neistina. A ubice se ne vide na kameri?

38 1

istinoljub

Ukoliko postoji indicija da su policajci uklanjali dokaze njima se odredjuje pritvor da ne bi utekli.Da se istraga sprovede do kraja. Neverovatno je da se posle nestrucnog ponasanja policajaca i Osnovni sud ponasa krajnje neodgovorno. Kada bez detaljne istrage oslobadja policajce i stvara mogucnost da se oni vise ne pojave na sudjenju. Istraga se na nakav nacin sabotira , a resavanje slucaja cini neizvesnim. Ako nema profesionalnosti logicnio je zakljuciti da ima necijeg uticaja.

47 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo