Ružić: Mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu rođenih

Ružić: Mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu rođenih Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama predviđaju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije, i upis promene pola u matičnu knjigu rođenih.

Ružić je istakao i da se izdavanje izvoda iz matičnih knjiga proširuje se i na diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu.

"Noviteti su i da će svi podaci o građanima ulaziti u registar matičnih knjiga u elektronskom obliku. To su lokalne samouprave radile u prethodnom periodu i 96 odsto svih podataka je ušlo u registar matičnih knjiga", rekao je Ružić novinarima, pred početak okruglog stola o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama.

Naglasio je da je cilj Vlade Srbije da "papire pošalje u prošlost".

Rekao je da javna rasprava o izmenama i dopunama tog zakona traje do 19. februara i da je važno da budu uključeni svi zainteresovani.

On je istakao da se promenom ovog propisa zaokružuju aktivnosti na polju digitalizacije i uvođenja savremenih tehnologija u oblast vođenja matičnih knjiga.

U Udruženju građana Egal ocenjuju da će mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu rođenih biti veliki korak za trans zajednicu.

Kao navode, pravno neprepoznavanje rodnog identiteta i činjenica da ne mogu da se izdaju lična dokumenta u skladu sa rodnim identitetom, onemogućavaju život trans osobama u Srbiji.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ad Hominem

Informacija o polu se sadrži u JMBG, a to nije moguće menjati.

9 3

Blagoje

Овај је добио прави ресор, напредни дачићевац.

15 1

Saigon

To nam bas treba, sad mi je lakse...

20 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo