Vučić o govoru u Glini: Neću se nikome dodvoravati

Vučić o govoru u Glini: Neću se nikome dodvoravati Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Vrginmostu da Srbi i Hrvati imaju različite poglede na ono što se dešavalo u prošlosti, ali da to ne znači da ne mogu da žive zajedno i da razgovaraju. Na pitanje da li ga opterećuje govor u Glini iz 1995. godine, Vučić je rekao da se on "neće nikome dodvoravati".

"Interesantno je da je mera vaše podrške direktno proporcionalna meri poniznosti koje očekujete od nekoga ko je došao među vas. S moje strane, tu potrebu da vam se dodvoram nećete videti", izjavio je Vučić odgovarajući na pitanje o govoru u Glini 1995. kada je rekao da je taj grad u Hrvatskoj srpski.

Kako je rekao, Srbija i Hrvatska nemaju drugih spornih granica osim "36 kilometara na Dunavu".

"Trideset šest kilometara je granica na Dunavu između Srbije i Hrvatske. To je ono što je sporno. Inače, nemamo drugih sporova oko granica", rekao je Vučić u Vrginmostu.

Predsednik Srbije je rekao i da dve zemlje imaju "različite poglede na ono što se događalo pre 23 i 28 godina, ali da to ne znači da "ne treba da živimo zajedno i da razgovaramo".

"Ja sam, čini mi se, bio vrlo pristojan, ozbiljan, odgovoran, ne želeći da na uvrede odgovaram uvredama i teškim rečima. Slušao sam i danas neistine o sebi i nemam problem da na te laži odgovaram", dodao je.

Naglasio je da "tu vrstu harange nijedan hrvatski zvaničnik, s kojima se niko u Srbiji ne slaže, neće doživeti u našoj zemlji".

"Niko od šire porodice Vučić nije bio četnik. Godine 1992. sve kuće Vučića u selu Čipuljić su spaljene, nije bilo nekog da ih brani, ali ja nisam došao da tražim bilo čije izvinjenje, došao sam da razgovaram o tome šta možemo da napravimo", rekao je Vučić.

Na konstataciju da njegov govor u Glini nije laž i da postoji zapisano šta je rekao tada, Vučić je odgovorio: "Vaše viđenje svega što se dešavalo u '95-oj je potpuno različito od našeg viđenja. Vi kada hvalite Oluju, to je vaš praznik, ali je kod nas dan tuge. I to je kod svih Srba slučaj. Ali je li to razlog da ne razgovaramo, ili je razlog da me sa što više mržnje pogledate".

Vučić optužio reportera N1 da je izmislio spominjanje "Velike Srbije"

Novinar N1 televizije Elvir Mešanović insistirao je na komentaru govora u Glini o Velikoj Srbiji. Vučić mu je odgovorio: "Izmislili ste to za Veliku Srbiju, toga u govoru u Glini nema."

Izvor: N1

Evo šta je Aleksandar Vučić 20.3.1995. u Glini zapravo rekao:

"...Ništa više nema od vesti u Krajini. Kao da je to inostranstvo, kao da je to u Hrvatskoj... E, neće moći! Nikada Srpska krajina, nikada Glina neće biti hrvatska. Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku! Ukoliko srpski radikali pobede i poraze predsednika Srbije, vi znate da ćete živeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi, i tu odstupanja biti neće", reči su iz govora Vučića u Glini.

Izvor: YouTube

Predsednik Srbije izjavio je danas i da je razgovor s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović bio veoma važan.

"Naš razgovor je bio važan...Verujem da će on značiti uspostavljanje većeg poverenja i više prava za Srbe u Hvatskoj. Tu će konkretni rezultazi biti najvidljiviji. Verujem u dobre stvari u budućnosti, uz više poštovanja, razumevanja i manjka emocija", zaključio je Vučić.

Vučić je razgovarao drugog dana posete Hrvatskoj sa Srbima u Vrginmostu u opštini Gvozd.

Sve o prvom danu posete Aleksandra Vučića Hrvatskoj čitajte OVDE.

Komentara 27

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

yugosloven

ja vucicu nista neverujem ni onom iz 1995 ni ovom iz 2018

107 256

reciklaža, laža

pa u tome je naš problem - mi imamo recikliranog radikala predsednika, koji se sad odriče onogs što je pričao pre toliko godina... Sutra ili prekosutra će poricati ovo što je danas rekao... Ne vredi, ovaj narod ima raspon pamćenja zlatne ribice (8 sekundi).

123 307

zlopamtilo

To je tacno za pamcenje ali sreca pa danas ima toliko toga dostupnog na netu pa mogu da se podsete a ima dosta toga i ne moze sve da obrise kao sto je obrisao teleprompter

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo