Sakašvili neće tražiti azil u Poljskoj

Sakašvili neće tražiti azil u Poljskoj Izvor: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Bivši predsednik Gruzije, sada ukrajinski opozicionar, Mihail Sakašvili deportovan je iz Ukrajine i neće tražiti azil u Poljskoj koja ga je primila u okviru sporazuma o vraćanju nelegalnih imigranata.

Sakašvili je isključio i da bi poljske vlasti mogle da ga izruče Gruziji u kojoj je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, javila je poljska televizija Polsat.

"Trenutno sam pod zaštitom poljske policije. Razgovarao sam sa rukovodstvom poljskog MUP-a, zvali su me telefonom kada sam bio na aerodromu u Varšavi. Neću tražiti politički azil u Poljskoj", kazao je Sakašvili ukrajinskoj televiziji Newsone.

Sakašvili je rekao da ga poljske vlasti neće izručiti Gruziji gde je u odsustvu osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe vlasti i pomilovanja policajaca optuženih za ubistvo bankara.

"Ne zasmejavajte me. Vlasti u Gruziji se mene boje kao đavo krsta. Od samog početka govorim: da su hteli moje izručenje, učinili bi to još juče. Rekao sam da ni Gruzija ni Ukrajina nemaju protiv mene nikakve ozbiljne optužbe", rekao je Sakašvili.

On je bio predsednik Gruzije od 2004. do 2013, a 2015. je postavljen za guvernera ukrajinskog regiona Odesa.

Na to mesto je podneo ostavku 2016. žaleći se da centralne vlasti ometaju njegovu borbu protiv korupcije.

Sakašviliju je nakon odlaska iz Gruzije oduzeto ukrajinsko državljanstvo, a vlasti ga optužuju da je od bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča primio pola miliona dolara da organizuje proteste i sruši aktuelnog predsednika Petra Porošenka.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo