Registrovano 2.119 slučajeva malih boginja

Registrovano 2.119 slučajeva malih boginja Izvor: N1

U Srbiji i srpskim opštinama na Kosovu registrovano je 2.119 slučajeva malih boginja, a laboratorijski potvrđeno 1.080, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

To znači da je broj registrovanih slučajeva tokom vikenda porastao za 84.

Nајmlаđa оbоlеlа оsоbа ima 15 dаnа, а nајstаriја 65 gоdinа.

Vеćinа оbоlеlih (94 odsto) је nеvакcinisаna, nеpоtpunо vакcinisаna ili nеpоznаtоg vакcinаlnоg stаtusа.

Do sada je hospitalizovano 33 odsto obolelih, a od tеžih коmplikаciја izazvanih mаlim bоginjаma kod jedne osobe javilo se zapaljenje mozga, dok 252 imaju upalu pluća.

Prvi smrtni slučaj od posledica malih boginja javio se krajem prošle godine, posle 20 godina. Broj registrovanih slučajeva najveći je u Beogradu (766), u Nišu (455), u opštinama za koje je nadležan zdravstveni centar Kosovska Mitrovica (319) i u Kraljevu (174).

U Evropi broj obolelih od malih boginja se utrostručio

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio je da se broj slučajeva malih boginja (morbila) u Evropi utrostručio u protekloj godini zbog niskog stepena imunizacije.

U 2017. je prijavljeno 14.400 slučajeva morbila u 30 zemalja, dok je u 2016. zaraženo 4.600 ljudi, navodi se u izveštaju.

Evropski zvaničnici navode da je nagli porast broja zaraženih morbilama uslovljen epidemijama u Rumuniji, Italiji, Grčkoj i Nemačkoj.

Od morbila, visoko zarazne bolesti koja se može sprečiti vakcinacijom, još se razboljevaju deca i odrasli u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švedskoj.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti je od 2016. registrovao 50 smrtnih slučajeva od morbila, uzrokovanih komplikacijama, najčešće kod dece mladje od pet godina. Da bi se sprečila pojava morbila potrebna je stopa vakcinacije od najmanje 95 odsto.

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jelena

Problem je sto statistika govori da smo u problemu

2 1

Nrs

Narod sve ce poginemo u boooginje brate mili!!!

6 3

Dr Milan Lekić

Epidemije u Italiji, Nemačkoj, Grčkoj i Rumuniji razlog su porasta broja obolelih u ostatku zapadne Evrope!? Okidač je migracijski talas i mešanje sa domaćom populacijom. Ali, za razliku od Srbije - u kojoj se brutalno nameće vakciinacija domaćeg stanovništva - u Nemačkoj se vrši sistematsak vakcinacija migranata, koji se svi nalaze u jednoj vrsti karantinske izolacije. Katastrofalna odluka da se izmešaju migrantska i srpska deca u školama, sadrži ogroman potencijial da Srbija i u aktuelnooj istorijskoj prekretnici dobije i epidemije tifusa, možda kuge... Vlast, na čelu sa predsednikom, samo iz tog razloga morala bi da završi na sudu. Niti jedan migrant u Srbiji nije vakcinisan. To je nezamislivo prema kriterijumima SZO i UN za zbrinjavanje migracionih pokreta i preventivne korake, kojih je svaka članica UN dužna da se pridržava, a oni su: karantiniska izolacija van urbanih sredina - sanitacione mere, voda, higijena - ishrana - SVEOBUHVATNI PROGRAM IMUNIZACIJE SVIH MIGRANATA, BEZ IZUUZETAKA; ZBRINJAVANJE MAJKI I DECE - ostale vrste medicinske pomoći. Vlasti u Srbiji, nerazumnom, dobro plaćenom, migrantaskom politikom - dovela je u smrtnu opasnost sopstveno stanovništvo.

32 10

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo