Analiza TS: Koje liste su najzastupljenije na naslovnicama

Analiza TS: Koje liste su najzastupljenije na naslovnicama Izvor: N1

Izborna lista "Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd!" bila je ubedljivo najzastupljenija na naslovnim stranicama dnevnih listova u prve četiri nedelje kampanje, a njeni kandidati i lider naprednjaka bili su gotovo 90 odsto slučajeva prikazani u pozitivnom kontekstu, pokazuje analiza Transparentnosti Srbija.

Aleksandar Vučić, Siniša Mali, Goran Vesić i drugi kandidati sa liste (ukupno 13), kao i SNS, imali su 171 pojavljivanje na naslovnim stranicama devet dnevnih listova koji izlaze u Beogradu. Od toga 149 u pozitivnom kotekstu (87 odsto), sedam u neutralnom (4 odsto) i 15 u negativnom (9 procenata), i to svih 15 u listu "Danas".

Prema istraživanju, drugi po broju pojavljivanja su Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Saša Janković, sa ukupno 68, uglavnom u negativnom kontekstu. Od 68 naslovnica na kojima su bili, u pozitivnom svetlu su Đilas, Jeremić i Janković predstavljeni u 24 slučaja, u neutralnom u šest, a u negativnom 38 puta. "Gotovo sva negativna (37 od 38) su u tabloidima", navodi Transparentnost.

"Da oslobodimo Beograd" ima 24 pojavljivanja na naslovnim stranama i to 17 pozitivnih, pet neutralnih i dva negativna dok lista Ivice Dačića ima 23 pojavljivanja -17 pozitivnih i šest neutralnih. Lista Dosta je bilo i Dveri bila je na naslovnim stranama 20 puta i to 13 puta u pozitivnom kontekstu, dva u neutralnom i pet u negativnom dok je lista  Aleksandra Šapića na naslovnim stranama dnevnih listova izašla 16 puta od čega četiri puta u pozitivnom kontekstu, pet u netralnom  sedam u negativnom.

grafika Izvor: Transparentnost

Ostali imaju manje od 10 pojavljivanja.

"List Danas imao je najraznovrsniju ponudu u ove četiri nedelje - predstavljeni su imenom ili slikom predstavnici 13 lista (od toga dve koje još nisu podnete - Luka Maksimović i LDP). 'Najekskluzivnija' je naslovna stranica 24 sata - pojavljuju se samo Aleksandar Vučić i kandidati sa njegove liste (46 puta, od toga 45 u pozitivnom kontekstu, jednom u neutralnom) i Aleksandar Antić jednom, u pozitivnom", navodi Transparentnost u svojoj analizi.

Posmatrane su naslovne stranice listova 24 sata, Alo, Blic, Danas, Informer, Kurir, Novosti, Politika i Srpski telegraf u periodu 15. januar - 11. februar.

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ljudi glasaju za ljude

Ako na gradskim izborima izađe 65% beograđana, kandidati iz vladajućih stranaka (SNS: Mali, Vesić,Radoičić,.. i SPS: Antić) zajedno neće dobiti 40% glasova , jer je Vučić kao predsednički kandidat u Beogradu dobio 44% glasova, a u centralnim gradskim opštinama 33%. Pogotovo što je sada opozicija izašla za jakim "imenima" za gradonačelnika : Đilas, Šapić, Šutanovac, Mihailović (rojalista),...

6 0

Ibikic

Mi se borimo da kralja skinemo... A ovaj navija za novu kraljevinu

10 139

Ко су власници јавних медија

Новине сам престао да купујем од када сам схватио да су главни власници и уредници свих медија , потомци титииних генерала !! Зато је најважнији задатак сваког слобомислећег Србина да се обнови ПАРЛАМЕНТРАНА Краљевина Србија , у којој ће се чланови свих скупштина бирати НЕПОСРЕДНО на изборима, и које ће бити власници "државних" медија.

6 109

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo