Šarčević: Ministarstvo bi moglo da smeni rektora u maju

Šarčević: Ministarstvo bi moglo da smeni rektora u maju Izvor: N1

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da bi to ministarstvo tek početkom maja moglo da smeni rektora univerziteta u Kragujevcu Nebojšu Arsenijevića, zbog nepravilnosti koje je utvrdila prosvetna inspekcija.

"Prosvetna inspekcija utvrdila je nekoliko nepravilnosti, a jedna od njih je i doktorat sina rektora Arsenijevića", rekao je Šarčević za Radio televiziju Vojvodine i naglasio da je prosvetna inspekcija "iz aviona utvrdila" da Arsenijevićev sin Aleksandar ima doktorat, ali ne i završene osnovne studije. 

Šarčević je objasnio da ministarstvo čeka da se do 21. februara, na sednici izjasni Savet univerziteta u Kragujevcu povodom nalaza prosvetne inspekcije i Agencije za borbu protiv korupcije, kako bi preduzeli dalje korake. Prema njegovim rečima, ukoliko bi se Savet univerziteta Kragujevca izjasnio da Arsenijević ostaje na čelu univerziteta, tada bi ministarstvo moglo da pokrene proceduru za njegovu smenu. 

"Ta procedura je spora i mi bi početkom maja imali alat za smenu rektora, zbog nepoštovanja preporuka inspekcije", kazao je Šarčević i izrazio bojazan da će rektoru Arsenijeviću isteći mandat, dok se ta procedura ne završi.

Šarčević je ranije javno apelovao na Arsenijevića da podnese ostavku, što je on odbio navodeći da je podvrgnut političkom pritisku.

"Nema politike u ovom slučaju", istakao je Šarčević. 

Govoreći o rezultatima Komisije za akreditaciju (KAPK), koja je krajem prošle godine utvrdila da postoji 2.000 spornih doktorata, Šarčević je istakao da je to telo "izmislilo tu priču". Upitan na osnovu čega tvrdi da su navodi o spornim doktoratima izmišljeni, ministar je odgovorio da nisu dali nijedan izveštaj ministarstvu, kao i da su osporili doktorate za fakultete koji su prethodno dva puta prošli akreditacije.

Prema njegovim rečima, u pitanju su doktorati ljudi koji su se "našli u procepu" nakon uvođenja bolonjskog procesa i dodao da je naviše tih doktorata osporeno u Vojvodini.

Komentara 49

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sve sami dr mr

Eeee, @Tihomire, kad bi znao koliko takvih već radi na državnim fakultetima... Tuga...

5 0

Sve sami dr mr

Najstrašnije od svega je "podrška" koju rektoru pružaju dekani i profesori zarad sitnih interesa. Najviše sam kivan na redovne profesore kojima pozicija nije ugrožena, a zarad svojih interesa, dodatnog novca u okviru raznoraznih projekata, biraju poltronstvo i dozvoljavaju da se urušava ugled celokupnog univerziteta.

15 2

Dimitrije

Agencija za borbu protiv korupcije je donela konacno resenje gde daje preporuku za smenu Arsenijevica. Resenje mu je poslato postom 25.1 (izvor sajt agencije), i ceka se da Agencija dobije povratnicu da je dopis primljen od strane rektora. Međutim postoji jedna bizarna činjenica da prporučeno pošiljku ne mogu da uruče rektoru, pošto rektor neće da je primi. Ako ovo nije vrhunac bahatosti ja ne znam šta jeste. Znači u mučenoj Srbiji pošta od Beograda do Kragujevca ne može da stigne za 20 dana. Odnosno može da stigne, ali u rektoratu nema ko da primi ni po službenoj dužnosti. Da li je rektor na poslu? Da li je Generalni Sekretar na poslu? Da li službe rade? Da li prvi čovek Univerziteta može sebi da dopusti ovakvo ponašanje? Srbija zemlja čuda.

16 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo