Grabar Kitarović: Srpski privrednici više da ulažu u RH

Grabar Kitarović: Srpski privrednici više da ulažu u RH Izvor: Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je pozvala srpske investitore da više ulažu u Hrvatsku. Navela je da su hrvatske firme su u Srbiju uložile gotovo 750 miliona evra, dok su srpska preduzeća Hrvatskoj "dala" 10 miliona evra.

"Na svaki mogući način treba olakšati saradnju između naših država i poslovnih zajednica. Drago mi je da mogu da potvrdim zajedničku želju za poboljšanjem privredne saradnje", kazala je Grabar Kitarović obraćajući se na Hrvatsko-srpskom privrednom forumu.

Ona je istakla da je puno prostora da se unapredi saradnja na području industrijske proizvodnje i da se na primer kod proizvodnje autodelova zajednički nastupa na trećim tržištima.

Predlažemo potpisivanje ugovora o revitalizaciji pruge Zagreb-Vinkovci-Tovarnik, Šid -Beograd, dodala je.

Prva sednica o privrednoj saradnji, prenela je predsednica Hrvatske, zakazana je za mart u Zagrebu. Na njoj će prioritet biti pitanja rešavanja vlasničkih odnosa neki firmi iz obe država, aktivnosti za plasman kapitala kompanija na oba tržišta, ali i razgovori o saradnji u zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

"To bi prema mom mišljenju trebalo da budu zadaci dve vlade", kazala je.

S obzirom na velika međunarodna iskustva hrvatskih firmi na području građevinarstva i energetike, Grabar Kitarović je navela da bi one mogle biti više angažovane u Srbiji.

Do 2017. hrvatske firme su u Srbiju uložile gotovo 750 miliona evra, a što se, istakla je predsednica, pokazalo korisnim za privrede obe zemlje.

"Nadam se da će Srbija i dalje biti otvorena za hrvatska ulaganja, a naša želja je da se podstiču ulaganja u oba smera", kazala je Grabar Kitarović navodeći da su srpska poduzeća u Hrvatsku do sada uložila svega oko 10 miliona evra.

"Gospodo privrednici iz Srbije, pozivam vas na veća ulaganja", kazala je predsednica.

Predsednica Hrvatske je rekla i da su pojedine građevinske firme imale problema sa takmičenjem na tenderima u Srbiji, na šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ne zna o čemu se radi. On je pozvao hrvatske građevinske firme da dođu u Beograd i naveo da postoje veliki planovi i veliki prostor za njih u tim projektima.

Predsednik Hrvatske privredne komore Luka Burilović naveo je da će sledećeg meseca ta institucija otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu i ustupiti prostorije srpskoj komori, kako bi imala svoje predstavništvo u Zagrebu.

Komentara 22

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

АЧЕЛСАНДАР ЏУНИЋ

То иј била немогућа мисија и за време СФРЈ, а камо ли данас.

0 0

Expert

Ma ovo je smejurija,nikada to nece biti,hrvati da dozvole srpske firme da posluju u hr,pa ko veruje u ovo taj stvarno nije u vinklu,kakav jeftini predizborni populizam,ovo mora AV da je smislio.

3 1

Radmila Rada Kuzmanović

Nadam se da je Kolinda ovog puta iskrena, jer cela ova njena demagogija pada u vodu kada se setim one scene gde se roditeljima i građanima Hrvatske izvinjava jer je kupila deci čokoladu poznatog srpskog brenda. Ja kada uđem u supermarket ne gledam proizvođača ili zemlju porekla, već kvalitet.

125 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo