Grabar Kitarović: Odnosi dve zemlje još opterećeni prošlošću

Grabar Kitarović: Odnosi dve zemlje još opterećeni prošlošću Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je nakon susreta sa Aleksandrom Vučićem da su odnosi Srbije i Hrvatske i dalje opterećeni prošlošću, ali da je njihova obaveza kao šefova država dveju zemalja da rešavaju sva pitanja koja ih razdvajaju.

Grabar Kitarović je rekla da se na sastanku nije razgovaralo o "bremenitoj prošlosti". "Ona nas sprečava da odnose nazovemo prijateljskim", rekla je hrvatska predsednica.

"Želela sam da se ova poseta održi u drugačijim okolnostima, kad je reč o klimi u društvu, ali posle poslednjih eskalacija verbalnog rata odlučila sam da pozovem predsednika Srbije i to da prekinem te da se sastanak održi što pre", rekla je Grabar Kitarović. Obaveza je predsedika dve zemlje da razgovaraju, rešavaju ono što ih "razvdaja i pronalaze put u budućnost oba naroda", kazala je i dodala da je ono što "nas posebno vezuje jeste zajednička budućnost za jugoistok Evrope".

 "Mi ne smemo dopustiti da nam pojedinci sa rubova političkog spektra diktiraju politiku. Politiku moramo definisati mi, državnici i ogromna je većina naših građana koji podržava posetu Vučića. Moramo raditi za boljitak naših država i naših naroda", rekla je Grabar Kitarović upitana i protestima koja se protiv posete srpskog predsednika održavaju u Zagrebu.

Ona je rekla da je sa srpskim predsednikom razgovarala o mnogim pitanjima, pre svega o položaju manjina, nestalima, kao i o pravosudnim pitanjiima i odnosima na jugoistoku Evrope jer su oni bitni za stabilnost celog regiona.

"Dotakli smo mnoga pitanja, uključući otvorena pitanja, u mnogima se nismo složili, negde smo se se približili, a ono što je bitno jeste da smo se dogovorili da ćemo nastaviti razgovarati", kazala je.

Hrvatska predsednica dodala je da je posebno važno što su se tokom razgovora složili o nekoliko otvorenih pitanja, koja "predstavljaju ne samo političku odgovornost, već i moralnu odgovornost prema građanima dve države" da se učini sve što je moguće kako bi se pomoglo da se pitanje nestalih reši što pre.

"Ima tu puno problema, ali ohrabruje me volja i spremnost koju smo pokazali da direktno razgovaramo sa predstavnicima udruženja, iz Hrvatske i Srbije", kazala je.

U pogledu manjina takođe je napravljen iskorak jer su u službenim državnim delegacijama uključeni predstavnici udruženja nestalih i manjina iz dve zemlje.

Govoreći o pravosudnim pitanjima, složili smo se da se nastave razgovori međudržavnih komisija, da se kroz rad tih komisija i drugih tela nastavlja rad na svim pravosudnim pitanjima koja opterećuju odnose dve države, rekla je.

"Preporuka da nastavimo razgovarati bilaterlno u duhu poštovanja i prijateljstva", dodala je.

Hrvatska predsednica rekla je da Hrvatska podržava članstvo Srbije u EU, i da je spremna na svaku drugu podršku koju može pružiti na tom planu.

Komentara 23

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ANTE BAN

Ma- ovom izjavom Kolinda nam je baš otkrila Ameriku! Ovo zbilja nitko nije znao, osim naše Predsjednice; ovo je kapitalno otkriće! BRAVO Kolinda!

1 0

Bаtаnidzа.

Они који су оптеретили прошлост са трећинама и полачењем линија не могу бити миротворци не могу донети лепшу будућност и просперитет јер они то што су радили не могу избити себи из главе, а то показују гурањем разних Вулина и њему сличних са обе стране.

10 218

Marika

Necemo ostavljati zakopane sekire. Otkopacemo ih, istopiti i od njih napraviti mostove izmedju nasih drzava. Dosta smo trosili energiji na lose stvari. Od nase saradnje mnogo toga zavisi u buducnosti. Pamet u glavu sad.

259 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo