Vučić: Uradili smo dobar posao za budućnost naših naroda

Vučić: Uradili smo dobar posao za budućnost naših naroda Izvor: Tanjug / Darko Bandić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon susreta sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Zagrebu, da će Srbija i Hrvatska morati da imaju bolje odnose u budućnosti.

"Za budućnost naših naroda uradili smo dobar posao, kad je reč o budućnosti nemamo suprotstavljenje interese ni u jednom polju. Treba da budemo odgovorniji i ozbiljniji", poručio je Vučić.

Vučić se zahvalio hrvatskoj predsednici na pozivu i srdačnoj dobrodošlici.

"Razumem da ni za Vas nije bio lak potez zbog atmosfere koja je stvarana u celoj Hrvatskoj. Čestitam na hrabrosti, uveren sam da će ljudi u budućnosti umeti da razumeju", rekao je Vučić.  

Predsednik Srbije je rekao da je došao u Hrvatsku da razgovara o svim otvorenim pitanjima kojih je, kako je naveo, mnogo.

"Da pokušamo da ih rešimo. Već danas za neka lica koja su nestala imaćemo određene informacije. Razgovarali smo i o granicama, od čega je 136 km na Dunavu. Imamo različit stav po tom pitanju, pokušaćemo da to rešimo bilateralnim putem u naredne dve godine, ako ne uspemo ići ćemo na arbitražu", rekao je Vučić.

Nisam se uznemirio zbog protesta. Nisam nikakav četnik, niko u mojoj familiji nije bio četnik.

Dodao je da će sledeće nedelje primiti predstavnike udruženja nestalih iz Hrvatske.

"Razgovarali smo o pripadnicima manjina i šta možemo da uradimo u Srbiji za hrvatsku manjinu, kao i Hrvatska šta može da uradi za srpsku zajednicu. To je ključno za naše odnose", smatra Vučić.

On je rekao da je Srbija zahvalna Hrvatskoj na podršci evropskom putu i kosntatovao da i ekonomska saradnja napreduje.

Predsednik Srbije je rekao da će u narednih 100 dana probati da promeni atmosferu.

"Pokazaćemo da mogu da postoje drugačiji odgovori. Svi će imati obavezu da ne uvrede hrvatske zvaničnike, već da rade sve što je u njihovoj moći da imamo najbolje moguće odnose sa Hrvatskom", poručio je Vučić.

Izvor: N1

Vučić je dodao da je Srbija zainteresovana za prugu prema Zagrebu i ocenio da je važna za ekonomski napredak, ali i za povezivanje sa Hrvatskom i Centralnom i Zapadnom Evropom.

On je rekao da su stavovi Srbije i Hrvatske o kardinalu Alojziju Stepincu različiti i da je to i dalje bolno pitanje u odnosima. Dodao je da će se u Zagrebu sastati s kardinalom Bozanićem "u dobroj veri i s dobrom namerom".

Predsednik Srbije je na kraju obraćanja objasnio da je doneo i dokumentaciju iz Dvora na Uni - spisak rođenih, venčanih i umrlih.

dokumentacija vučić zagreb dvor na uni Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

Komentara 77

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

NikolaII

Sta ste to uradili? Cini se da je ovaj skup jedino i trebao vama dvoma i nikom vise. Opet sam sebi pravi hvalospeve a rezultat 0 kao i obicno. Jedino ce biti uposleni botovi sa svojim komentatima

1 0

crni domino

Beograd ništa epohalno ne očekuje od posete Vučića Zagrebu...

1 0

Univerzalna gorenje mashina za pranje

Sta to konkretno? Jel vraceno Srbima nesto ovom prilikom? Onda nista od buducnosti vase..

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo