Sahranjen Nebojša Glogovac

Sahranjen Nebojša Glogovac Izvor: Tanjug/Rade Prelić

U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju sahranjen je glumac Nebojša Glogovac.

Sahrani je prisustvovalo više hiljada ljudi koji su došli da odaju poštu velikanu srpskog glumišta. Opelo je služeno u kapeli Svetog Nikole na Novom groblju, gde su okupljeni izražavali saučešće porodici.

Prethodno je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, održana komemoracija koja je trajala nešto više od sat vremena, a završena je gromoglasnim aplauzom koji je trajao 15 minuta.

Upravnica JDP-a Tamara Vučković prva je izašla na pozornicu JDP-a i govorila o Nebojši Glogovcu, nakon što je prikazan insert iz predstave "Hamlet" u kojoj je igrao glavnu ulogu.

Izvor: N1

O Glogovcu je govorio pozorišni reditelj Dejan Mijač. "Upoznao sam ga dok je bio dečačić s velikim očekivanjem i nestrpljenjem. On je imao šta da kaže... Rastao je sve do trenutka kada ga prokleta bolest nije zaustavila. Ja to ne mogu da razumem... Da se nije našla neka grupa koja bi rekla "Stop ovoj bolesti". Dragi moj, otišao si mlađi nego ikad i ostalo mi je da molimo gospoda da ti nađe tihi kutak u kome ćes dosanjati svoj san. Zbogom Nebojša Glogovac"

Uz slike na velikom platnu iz pozorišnih predstava u kojima Glogovac igrao, glumac Marko Janketić je pročitao pismo režisera Slobodana Unkovskog, koji je istakao da je Glogovac "u svemu što je igrao ostavio ogroman i dubok trag".

"Glogovčev odlazak je pomerio zgradu JDP-a...napukla je teatarska mapa regiona, potresla se fimska industrija, Pulska Arena se nakrivila...", naveo je u pismu Unkovski i završio sa: "Nismo stigli ni da ti mahnemo, dragi Nebojša".

Po emitovnaju scene iz filma "Klopka", reditelj Srdan Golubović je rekao da je uvek bio "zadivljen i opčinjen talentom" Glogovca. "Nikad nije bilo potrebno ponavljati scene, nikad. Glogovac je za mene bio najveći glumac na svetu", kazao je Golubović.

Video-poruku povodom smrti glumca je uputio reditelj Aleksandar Popovski, a govorio je i Vojin Ćetković, kolega i kum Nebojše Glogovca.

Komemoracija, Nebojša Glogovac Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

U ime glumaca iz klase, od Glogovca se oprostila Nataša Ninković rekavši: "Pokazao si nam kako se izgara za istinom, kako se uvek ide do kraja, kako se prezire laž... kako se može biti čuvar tradicije, a gladan za modernim, novim.. kako se može biti svoj... Putuj vojvodo naš i sa andjelima budi".

Tokom komemoracije su prikazani i odlomci iz predstava "Barbelo, o psima i deci", "Bure barut", "Metamorfoze", "Šine", i iz filma "Ubistvo s predumišljajem".

Na kraju komemoracije kojoj je prisutvovaio ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević, na binu je izašao ceo anasmbl JDP-a, i svi su, okrenuti ka fotografiji Nebojše Glogovca, aplaudirali uz pesmu Gabi Novak "Pamtim samo sretne dane".

Pridružila se cela sala uz ovacije i aplauz od 15 minuta.

Komentara 35

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Poca

Ako je uteha za njegove najmilije,neka znaju da nama koji smo ga voleli i veoma uvažavali i dalje knedla u grlu,suze u očima,što smo izgubili omiljenog glumca koji je plenio očima koje se smeju,licem koje zrači iskrenošću,i dečačkim osmehom.Darivao nas je ulogama koje će ostati generacijama.Utro je put u večnost.Hvala mu.

28 0

Stevan

Da li se neko setio presađivanja celih pluca, ili mozda plucnog krila ??? Kao ga sam negde procitao da se i to radi !!! Čovek je bio i ostace vredan svakog poštovanja !!! Ponekad su reci suvišne !!!

5 2

Mandara

Kod osoba nepušača ako nije metastazirao može da se odstrani deo ili celo plućno krilo jer nepušači dominantno mogu da funkcionišu i sa jednim plućnim krilom a kod pušača najčešće to nije moguće jer funkcija disanja bi bila nemoguća, a koliko sam čuo Glogi je imao i meta promene na jetri. Jednom rečju sagoreo je. Velika tuga.

4 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo