GIK odbacila zahtev DJB da se dijaspori omogući da glasa

GIK odbacila zahtev DJB da se dijaspori omogući da glasa Izvor: Shutterstock/ilustracija

Gradska izborna komisija odbacila je inicijativu Dosta je bilo (DJB) da se građanima koji borave u inostranstvu omogući da glasaju na lokalnim izborima, uz obrazloženje da to nikad do sada nisu radili.

"Gradska izborna komisija na ovaj način ograničava izborno pravo našim građanima koji borave u inostranstvu, pozivajući se na sopstvenu višedecenijsku lošu praksu", saopštio je DJB.  

DJB je uputio zahtev Gradskoj izbornoj komisiji i Ministarstvu spoljnih poslova da omoguće glasanje u inostranstvu na predstojećim izborima u Boru, Beogradu i Aranđelovcu, zakazanim za 4. mart 2018. godine.  

"S obzirom na to da postoji praksa glasanja u inostranstvu na parlamentarnim i predsedničkim izborima, ne postoji razlog da se ona ne primeni i kada su u pitanju lokalni izbori i da se svim građanima omogući Ustavom zagarantovano pravo da biraju i da budu birani", navodi se u saopštenju.  

Prošle godine je DJB predao zakonski predlog kojim se ukida rešenje po kojem je glasanje u ambasadama Srbije organizovano jedino ako se prijavi 100 birača.

"Ovo predstavlja opstrukciju biračkog prava. Izbori se po DJB zakonskom predlogu mogu organizovati u svakoj državi u kojoj Srbija ima svoje diplomatsko predstavništvo, bez obzira na broj prijavljenih birača", saopštio je DJB.

Vojin Biljić kaže da su dobili besmislen odgovor od GIK - da tako nešto nikada nisu radili:

Izvor: FoNet

Tagovi: beogradski izbori , DJB , GIK

Komentara 30

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Naravno !

U dijaspori SNS baš ne stoji najbolje pa nemaju računa da sebi dozvole taj luksuz.Sve u svemu : "beogradske padavine"su neminovne .

26 0

Дејан

Ако имамо држављанство Србије, рођени смо у Београду, и плаћамо све обавезе редовно у Србији, иако тренутно живимо у иностранству, са којим правом нам држава Србија укида право гласа које је једно од основних људских права. Да ли би Европа у коју се жури по сваку цену ово одобрила? Да ли г. Радуловићу можете ово да подигнете на европски ниво?

39 1

Komentari Se Ne Objavljuju

Treba da glasaju samo oni koji imaju mesto prebivalista ovde. Ne znam zasto bi neko ko je otisao iz zemlje odlucivao o buducnosti onih koji su ostali u zemlji. Da nece mozda da se vrate? Hahaha

5 44

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo