SAD žele da privatizuju Međunarodnu svemirsku stanicu?

SAD žele da privatizuju Međunarodnu svemirsku stanicu? Izvor: NASA
Ilustracija

Može li Međunarodna svemirska stanica (ISS) da postane privatna kompanija kao što želi Bela kuća, koja je saopštila da ne želi da još dugo finansira skupi program agencije NASA, piše Vašington post.

Cilj im je da se svemirska stanica koja se nalazi u niskoj Zemljinoj orbiti privatizuje. Ovom stanicom upravlja američka svemirska agencija, a razvijena je zajedno s ruskom svemirskom agencijom.

ISS služi međunarodnoj posadi, posebno u saradnji sa evropskom, japanskom i kanadskom svemirskom agencijom za razvoj naučnih istraživanja u svemiru.

Odluka o okončanju direktne federalne podrške ISS-u do 2025. godine ne znači da će sama stanica biti povučena iz orbite u tom trenutku. Moguće je da će ona nastavi rad u sklopu nekog budućeg komercijalnog angažmana, piše u internom dokumentu NASA, prenosi list.

NASA će razvijati svoja međunarodna i komercijalna partnerstva sledećih sedam godina kako bi obezbedila stalnu prisustvo i pristup ljudi u nisku Zemljinu orbitu, nastavlja se u tom dokumentu.

NASA je započela "outsourcing" nekih operacija, posebno letova dostave koje su do sada izvršavali SpaceX i Orbital ATK. Ta se tendencija pojačala tokom mandata Baraka Obame.

Izgleda da se radi o nedavnoj odluci, jer, kako podseća Vašington post, Sjedinjene Države su već potrošile oko 100 milijardi dolara za lansiranje i troškove funkcionisanja orbitalne stanice.

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Komentator

Uvek je tako bilo i bice. Kad je zeleznica osvajala svet, prvo su zeleznicke kompanije bile u vlasnistvu drzave, a onda kad se to omasovilo je preslo u ruke privatnika da dalje razvijaju. Evo, polako se to desava i sa svemirskim misijama, Musk napravi raketu za 90 miliona koja ode i vrati se na zemlju. Ali sada drzave treba da se fokusiraju na dalje - odlazak na Mars i tako dalje.

10 2

Vladimir

"I tako dalje", postoji razlog zasto se nije islo (nazad) na Mesec... A, "drzave treba da se fokusiraju" na ocuvanje jedine planete u poznatom svemiru na kojoj moze da opstane zivot. ;)

1 0

Milan NS

Budžet NASE nije ni 20 milijardi, a za vojsku daju 700 milijardi godišnje. To sa privatnim kontraktorima, ne zaboravite da država od svih poreskih obveznika što uzima plaća privatnicima. To znači manje sredstava za NASU. Svaka čast Masku kao menadžeru, zatalasao je mulj. Ali nisu samo marketinški letovi što NASA radi, tu su i stvari od opšteg interesa misije, teleskopi etc...koji nas jednog dana mogu zaštititi od opasnosti iz Svemira, a tih opasnosti itekako ima. To privatnik ne bi radio. Svemir je suviše krupna "stvar" da se ne bi radio pod okriljem država, no nama na planeti je potrebnije nešto drugo, da se sve kosmičke agencije udruže u jednu, tad ne bi bilo ovolikog traćenja resursa. Možda jednog dana i to dočekamo, kad današnji političari izumru.

13 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo