Meštani Vrginmosta dočekuju Vučića: Nek se sporazumeju više!

Tokom boravka u Hrvatskoj, Aleksandar Vučić posetiće Vrginmost. Svakodnevica u tom mestu ne razlikuje se previše od sličnih krajeva u Hrvatskoj. Nedostatak posla, siromaštvo, preživljavanje. I Srbi i Hrvati tako dele istu sudbinu, ali i nadu u neko bolje sutra.

Izvor: N1

Sat i po vožnje južnije od Zagreba, naselje Vrginmost. Deo opšine Gvozd koja prema poslednjem popisu broji 2.900 stanovnika, od kojih je 70 odsto srpske nacionalnosti. Pa je tako i na prošlogodišnjim lokalnim izborima uverljivo pobedio kandidat Samostalne demokratske srpske stranke.

"Radimo i nedeljom da bi dočekali predsednika kao pravi domaćini", izjavio je Milan Vrga, načelnik opštine Gvozd.

Ulepšavanje pre dolaska predsednika Srbije. Aleksandar Vučić u opštini Gvozd u Vrginmostu posetiće srpsku zajednicu i doniraće im opremu. Posetiće i lokalnu školu, a predviđena je i poseta dve lokalne porodice.

Mile Dmitrović se rodio ovde, pobegao je 95-te i vratio se četiri godine posle – radio je u lokalnom drvo-prerađivačkom pogonu koji je pre rata zapošljavao stotine, a sada je jedan od 12 zaposlenih.

N1: "Šta bi moglo da se učini da se poboljša život u ovome kraju?"

"Posao, samo da ljudi imaju gde da rade verovatno bi bilo drukčije sve, a ovako ako nemate novaca, nema tu zadovoljstva", kaže Dmitrović.

N1: A mislite li da na ovaj način inicijative predsednika mogu uroditi plodom po tom pitanju?

"Ma ne verujem, ne verujem ", dodaje.

Nema posla, nema ni brojanja krvnih zrnaca, uveravaju nas naši sagovornici. Većina Hrvata u Vrginmostu prognanici su iz BiH.

"Ovde je kod nas sve dobro, meni se čini barem koliko sam", kaže Anto Vuković.

N1: "Nema podele na srpski kafić, hrvatski kafić?"

"Ne, ne, idemo svi svugde, družimo se i tako", kaže Božo Ajdinović iz Vrginmosta.

N1: Šta mislite o dolasku predsednika Vučića?

"Pa dobro, ne znam ja, pa volim neka dođe, nek se sporazume više, da prestane ta, šta je i Gotovina rekao – pustimo prošlost, gledajmo u budućnost", kaže Miljka Tepšić iz Vrginmosta.

Već za dva dana ovo malo mesto preplaviće sigurnosne službe koje ne prepuštaju ništa slučaju kada je Vučićeva poseta u pitanju.

"Mislim, poseta predsednika Vučića će doneti poruku pomirenja da je Vrginmost slobodno mesto i da može u njega doći ko god poželi", rekao je načelnik opštine Gvozd Milan Vrga.

Koliko je slobodno mesto, Vučić već unapred zaključuje.

Pitanje: "Očekujete li da će Srbi u Vrginmostu bez straha govoriti o kršenju ljudskih prava?"

"Naravno da ne očekujem, ali očekujem da prepoznam šta su im muke i problemi i da li vi očekujete da neko slobodno govori, pa neće niko sasvim slobodno da govori, ali je dobro da odemo tamo i da oni nas čuju i oni nas razumeju i dobro je da mi njih čujemo i razumemo pre svega", kaže Vučić.

A poslednji put kad je Vučić bio u tim krajevima – u Glini 1995. mnogi su čuli, razumeli i zapamtili tačno šta je rekao, ali malo ko se danas želi toga da se priseti.

Komentara 29

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gr

Covek kaze "pustimo proslost". Kako da pustimo proslost kad nam je predsednik olicenje te proslosti. Ne samo da je olicenje, nego nam je tu proslost doneo u sadasnjost.

13 269

Ad Hominem

30 km od glavnog grada države-članice EU i dalje ne veruju da će građani bez straha govoriti o kršenju svojih osnovnih ljudskih prava?

10 0

smokvica

Narod hoće da bolje živi

143 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo