Ne davimo Beograd: GIK ne dozvoljava posmatrače na sednicama

Ne davimo Beograd: GIK ne dozvoljava posmatrače na sednicama Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić

Inicijativa "Ne davimo Beograd" pozvala je Gradsku izbornu komisiju (GIK) da bez odlaganja omogući domaćim posmatračima i predstavnicima medija prisustvo sednicama tog organa.

"Iako je GIK, u skladu sa Uputstvom za sprovođenje izbora, još 17. januara konstatovala da su organizacije CRTA i CeSID ispunile uslove za domaće posmatrače izbora, i, iako su predstavnici medija uredno podnosili zahteve za praćenje rada izborne komisije, do današnjeg dana im to nije omogućeno", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da takvim postupanjem GIK grubo krši zakon i poslovnik, koji predviđaju javnost njenog rada.

Kako su istakli, rad Gradske izborne komisije, kao organa za sprovodjenje izbora, mora biti transparentan.

"Sednice GIK su sastavni deo izbornog postupka, a prisustvo i neometan rad posmatrača i medija su preduslov slobodnih i demokratskih izbora. Sadašnje stanje je ne samo u suprotnosti sa zakonom nego i sa međunarodnim obavezama koje je Srbija preuzela kao članica OEBS", navedeno je u saopštenju.

Komentara 35

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mo Vi Da Ne

Kako god bilo,ukoliko bude vršena presija na institucije,medije,građane,doći će do građanskog bunta,a tad,sve je neizvesno.Bolje je poziciji da dozvoli regularnost,pa,kako god da bude!Ako se narod probudi,nijedna ga vlast ne uspava!!!

15 0

E, Pa

Ništa, onda odustanite svi od izbora, ne dajte legimitet ovoj diktatorskoj farsi.

17 0

Lalence

Nema posmatrača, nema transparetnosti, nema ni poštenih izbora... Samo agresivna propaganda i krajnje smutljiva politička situacija...

28 103

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo