Da li pametni telefoni izazivaju prerano starenje kože?

Da li pametni telefoni izazivaju prerano starenje kože? Izvor: MorgueFile

Možda i nije tako loše ostaviti pametni telefon u drugoj sobi i ne proveravati Instagram pre spavanja.

Naši pametni telefoni ne izazivaju samo zavisnost i utiču na naše psihičko zdravlje, već i, ako je verovati istraživanju sprovedenom u Nemačkoj, na naš izgled.

Istraživači s Charité-Universitätsmedizin u Berlinu, otkrili su da plavo svetlo u sebi sadrži i komponentu ultraljubičastog svetla koje može uzrokovati prerano starenje, hiperpigmentaciju i rak kože.

Naime, preterana izloženost plavom svetlu ubrzava proces oksidacije, što dovodi do upala i oštećenja ćelija kože. Krajnji rezultat je jača vidljivost bora, nejednak ton kože, ali i nejednaka pigmentacija.

Znači li to onda da, želimo li da zadržimo mladoliki izgled treba da prestanemo da koristimo pametne telefone, laptopove i ostale uređaje?

Pa, zapravo i ne. Nemačko istraživanje rađeno je na malom broju ispitanika i nije donelo konkretne zaključke oko toga izaziva li plavo svetlo s pametnih uređaja starenje kože ili rak. No, pokazalo je da plavo svetlo može uticati na kožu, te da bi ipak trebalo da vodimo računa koliko se njemu izlažemo, piše Zimo.

Tagovi: smartfon , starenje

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Svetlo

Svetlost mob. tel. je temperature boje svetlosti od 6000K-9000K, Na istoj temperaturi boje svetlosti rade komp. monitori, lap top i led tv. Temp. boje svetlosti sunca varira od 5600K (lep sunčan dan) do 10 000K (hlad ili oblačno vreme), tako da smo mi konstantno izloženi plavim svetlom. Ozonska rupa propušta veliku količinu UV zraka, ako se nalazimo u područiju iznad ozonske rupe Izloženi smo veoma velikoj količini UV zraka 10 000 puta većoj nego što su naši mobilni, tv, monitori...Smešno je to što postoje filteri koji su veoma jeftini i učinkoviti 100% u eliminaciji UV zraka, Ako i postoji UV zračenje koje zrači plavo svetlo iz navedenih uređaja veoma ga je lako eliminisati.

2 0

Neka mu crkne krava

Držaću telefon kod komšije! Drag mi je!

16 0

Sada sam se već zabrinuo.

Stvarno poučan, prosto genijalan članak!

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo