Irski Šin fejn dobio prvu ženu na čelu stranke

Irski Šin fejn dobio prvu ženu na čelu stranke Izvor: Tanjug/Niall Carson/PA via AP

Irska republikanska stranka Šin fejn (Sinn fein) danas je izabrala Meri Lu Mekdonald za novu predsednicu, koja će zameniti višedecenijskog lidera Gerija Adamsa.

Mekdonald je prva žena na čelu stranke Šin fejn i njen prvi lider koji nije direktno povezan s periodom gerilskog rata vođenog u Severnoj Irskoj od kraja '60-ih do 1998. godine. Taj period nasilja poznat je pod nazivom Nevolje (The troubles). 

Smena na čelu stranke posle više od tri decenije označava početak nove ere za Šin fejn, koji se zalaže za ujedinjenje Republike Irske i Severne Irske.

Mekdonald je izabrana za predsednicu na partijskoj konferenciji u Dablinu, na kojoj je učestvovalo 2.000 delegata. 

Adams, koji je u novembru objavio da se povlači sa čela stranke posle 34 godine, bio je ključna ličnost u mirovnom procesu u Severnoj Irskoj, u okviru kojeg je 1998. godine potpisan Sporazum na Veliki petak i formirana zajednička vlada protestanata i katolika.


Tagovi: Irska , politika

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

S lobodan

Nisu nama Irci sredjivali dzumbus koji smo imali kroz noviju istoriju.Propatili su mnogo. Nama je Velika Britanija i druge svjetske sile napravile mnogo nepravdi uključujući i problem Kosova. Iz tog razloga podržavam težnje R.Itske a dali ce doći do pripajanja S.Irske to je ipak njihova stvar.Ovo je moje mišljenje jednako poštujem i tudja ma kakva bila. Pravo na lični stav je civilizacisko dostignuće i poštujem ga doslovce.

2 1

Mogli

su biti ujedinjeni u EU. Posle Bregzita tesko mirnim putem, na zalost.

1 1

S lobodan

Podržavam ujedinjenje R.Irske i S.Irske.Pozdravljam izbor žene na čelu Sin Fejna.

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo