Kali prvo zlato u Pjongčangu, 11. medalja Bjergenove!

Kali prvo zlato u Pjongčangu, 11. medalja Bjergenove! Izvor: Quinn Rooney/Getty Images

Švedska skijašica Šarlota Kala osvojila je zlato u skijatlonu, prvoj disciplini u kojoj su dodeljene medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Kala je do trijumfa u trci na 15 kilometara došla u vremenu od 40:44.9 minuta, sa skoro osam sekundi prednosti u odnosu na Marit Bjergen iz Norveške. Da podijum bude potpuno skandinavski, ali prošaran postarala se Finkinja Krista Permekoski, koja je bila dve sekunde iza Norvežanke.

Prva trka u skijaškom trčanju pružila je mnogo uzbuđenja, ali i sigurnu pobedu Kale. 30-godišnja Kala je dva kilometra pre cilja uspela da se odvoji od rivalki, koje je predvodila Bjergenova, a potom zadrži prednost koja nije prelazila deset sekundi.

Iza nje je bilo mnogo neizvesnije, a Bjergenova je uspela da se zadrži na čelu grupe i u borbi za srebro pobedi Permekoski i Šveđanku Ebu Anderson.

Kali je zlato koje je osvojila u Južnoj Koreji treće u karijeri, i to na trećim Zimskim olimpijskim igrama zaredom, po čemu je prva Šveđanka kojoj je to pošlo za rukom. Pre osam godina, u Vankuveru, okitila se najsjajnijim odličjem na 10 kilometara slobodno, a u Sočiju je osvojila zlato sa švedskom štafetom. 30-godišnja Kala ima još tri srebra, dva pojedinačna i jedno timsko.

Charlotte Kalla Izvor: Quinn Rooney/Getty Images

Pored Kale, u centru pažnje u Pjongčangu se našla i Bjergenova, koja je osvojila svoju 11. olimpijsku medalju. Norvežanka nije uspela da odbrani titulu iz Sočija u skijatlonu, ali je sada samo dva odličja dele od toga da sustigne najuspešnijeg zimskog olimpijca svih vremena Olea Ejnara Bjerndalena. Jedan više od nje ima još jedan njen sunarodnik Bjern Deli.

Bjergenova je tokom karijere zaključno sa subotnjom trkom osvojila osam zlata, četiri srebra i jednu bronzu na igrama.

Za Permekoski je bronza prva individualna medalja na Igrama, a pre četiri godine se okitila srebrom u štafeti sa sunarodnicama.


Andersonova je na četvrtom mestu bila samo osam desetinki iza Finkinje, a najbolje četiri sledile su Amerikanka Džesika Digins, Natali fon Zibental iz Švajcarske, Austrijanka Treza Štadlober i Natalija Neprijeva, koja se takmiči pod nezavisnom zastavom.

Od skijašica iz regiona najbolji rezultat ostvarila je Manca Slabanja, koja je zauzela 59. mesto.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Petrovgrađanin

Podijum je nordijski ali nije skandinavski. Finska nije Skandinavija. I sami Finci će vam to reći.

6 0

* Sva polja su obavezna