Pućdemonova stranka pokušava da "zaobiđe" ustavni zakon

Pućdemonova stranka pokušava da "zaobiđe" ustavni zakon Izvor: Reuters/ Ruben Moreno Garcia/Generalitat de Catalunya
(arhiva)

Stranka smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pućdemona Zajedno za Kataloniju predala je zahtev za reformu regionalnog zakona kojim bi Pućdemonu bilo dozvoljeno da upravlja Katalonijom iz inostranstva, preneli su španski mediji.

Pućdemonova stranka je osvojila najviše glasova na regionalnim izborima, nakon čega je on ponovo imenovan kao kandidat za lidera španske autonomne pokrajine.

 Predlog koji je predat katalonskom parlamentu predstavlja pokušaj zaobilaženja ustavnog zakona, kojim se nalaže da kandidat mora biti fizički prisutan kako bi bio postavljen za regionalnog lidera, prenela je agencija AFP.

Pućdemon je nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije prebegao u Brisel, a španska Vlada je referendum o nezavisnosti Katalonije proglasila neustavnim i nevažećim.

Španija je izdala evropski nalog za hapšenje Pućdemona, koji je kasnije povučen. Međutim, bivši regionalni lider i dalje rizikuje da bude uhapšen po povratku u Španiju.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

NELIPSI

Da li podrzati Kataloniju republiku.Ako ste antifasista tu dileme nema.Svakako Katalonija republika.Spanski gradjanski rat evropski intelektualci,tada su stvorili jak antifasisticki pokret pred drugi svetski rat.Spanski gradjanski rat je bio generalna proba pred drugi svetski rat.Tada su fasisti ,Franko,Hitler i Musolini odneli pobedu.Oni koji su vaspitavani i na knjigama pisaca "izgubljene generacije" sigurno nemaju dilemu.Spaniji i Rahoju je pametnije da se odreknu nasledja frankizma ,fasizma i da idu u ustavne promene inace je raspad Spanije pitanje vremena(Heming ej-Za kim zvona zvone,Orvel-Kataloniji u cast)

0 3

Fulano

Nek dođe u Srbiju ovde može da radi šta god hoće i bez zakonskih promena!

4 0

Bolesni Avlek

Pućdemonova stranka je osvojila drugo mesto u parlamentu, iza stranke koja podržava jedinstvo Španije, ali sa dva koaliciona partnera ima više od 50% glasova i stoga je predložen za Predsednika.

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo