Led okovao Ajfelov toranj, zatvoren za posetioce

Led okovao Ajfelov toranj, zatvoren za posetioce Izvor: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Sneg i led nastao nakon kiše u Francuskoj zatvorio je Ajfelov toranj, ali pokrivajući Pariz slojem bele boje, piše Asošijeted pres (AP).

Ajfelov toranj, najposećeniji spomenik u Francuskoj, zatvoren je i ostaće zatvoren u subotu "kako bi se obezbedila sigurnost posetilaca", saopštila je kompanija koja upravlja simbolom panorame Pariza iz 19. veka.

Radnici su lopatama pažljivo očistili sneg sa spomenika i obavili težak posao uklanjanja leda sa stepenica i platformi.

Kompanija je rekla da ne mogu da koriste so, zbog moguće korozije metala od koga je napravljen Ajfelov toranj i koji može da ošteti njegove veoma korišćene liftove.

Obilne snežne padavine ranije ove nedelje zarobile su stotine vozača u automobilima i izazvale do sada najgore saobraćajne gužve u regiji Pariza.

Gradske vlasti su od vozača zatražile da ne koriste automobile.

pariz Izvor: Reuters/Philippe Wojazer

Ipak, u glavnom gradu je sneg izazvao malo manje drame i načinio izvesnu zabavu. Snouborderi su se spuštali niz brdo u okolini Montmartra, a turisti su bili zadivljeni.

"Izgleda predivno", rekao je Džejms Geisler, 23, iz Davenporta u Ajovi. "Prvi put sam u Parizu. Planirali smo ovo putovanje već neko vreme i nismo znali da će biti toliko snega, ali je lepo".

"Već sam bila ovde letos, ali moram reći da mi se mnogo dopada, jer izgleda kao bajka, kao snežni raj", rekla je Margareta Eurlings, 21-godišnja turistkinja iz Belgije.

Prognoze su najavljivale više snega i vlasti su upozoravale na opasne uslove u približno jednoj četvrtini zemlje. Međutim, francuska policija, navodeći poboljšane uslove, u petak uveče je podigla višednevnu zabranu saobraćaja velikih teretnih kamiona u regionu Pariza, piše AP.

pariz Izvor: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Tagovi: pariz , ajfelov toranj

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kameni Bagrdan

Ma sve je bajkovito i lepo a kod nas lepo vreme a mi nezadovoljni što stedimo energiju kako kaže Sojic samo kukamo nikako da nam bude ugodno.

6 1

Rade

Nekako me bas zaboli uvo za njih. Kolonizatori kao i oni preko LaMansa

25 44

kgb sou

hoces reci da je neka mlada Parizanka kolonizatorka? Gde to?

31 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo