Vučićevo izvinjenje i ratna odšteta nisu na dnevnom redu

Vučićevo izvinjenje i ratna odšteta nisu na dnevnom redu Izvor: N1 / Arhiv

Izvinjenje za “agresiju” na Hrvatsku i ratna odšteta nisu na dnevnom redu posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saznaje Hina u kabinetu predsednice Kolinde Grabar Kitarović, što, kako se navodi, dodatno podstiče nagađanja da se predsednica i vlada nisu usuglasili oko Vučićeve posete.

Osetljiva otvorena pitanja iz vremena raspada bivše Jugoslavije i rata 90-ih godina dominiraće razgovorima Vučića i Grabar Kitarović koja će mu biti domaćin tokom dvodnevne posete Hrvatskoj.

Da bi s Vučićem trebalo da razgovar i o ratnoj odšteti izjavio je u četvrtak premijer Andrej Plenković, a izvinjenje uoči dolaska u Zagreb zatražio je potpredsednik njegove vlade i ministar odbrane Damir Krstičević.

Međutim, u kabinetu hrvatske predsednice kažu da ratna odšteta nije među temama koje su ovih dana usuglašavali predsedništvo i vlada, i koje su tihom diplomatijom dogovorene s Beogradom.

Upitani zašto je onda Plenković na sednici vlade otvorio to pitanje, saradnici Grabar Kitarović kažu da to "treba pitati njega".

"To pitanje u ovom trenutku nije tema", rekao je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Isto se odnosi i na moguće izvinjenje predsednika Srbije za koje na Pantovčaku kažu da je "lični čin koji se ne može od nikoga tražiti".

U kabinetu hrvatske predsednice tvrde da braniteljska udruženja podržavaju susret dvoje šefova država. Ipak, neke su veteranske organizacije za ponedeljak najavile proteste protiv Vučića, koji je 90-ih bio član nacionalističke Srpske radikalne stranke.

Svi građani imaju pravo na protest koji međutim mora biti dostojanstven, kaže zvaničnik u vezi sa najavom demonstracija u kojima će učestvovati i krovno braniteljsko udruženje HVIDR-a predvođeno HDZ-ovim poslanikom Josipom Đakićem.

Vučić u Hrvatsku stiže u ponedeljak, u vreme napetih odnosa Beograda i Zagreba koje je nedavno dodatno zaoštrila izložba o ustaškom logoru Jasenovac u sedištu UN u Njujorku.

Sastanak na vrhu nije tražila neka treća država, nego se radi isključivo o inicijativi Grabar Kitarović da se s mrtve tačke pokrenu dugogodišnja otvorena pitanja, kažu njeni saradnici.

"Često se ovakvi susreti nazivaju istorijskim, ali mi smatramo da se radi o pozitivnom iskoraku. Hoće li biti istorijski ili ne, videće se nakon posete", rekao je zvaničnik.

Prema usaglašenom dnevnom redu, dvoje državnika razgovaraće o otkrivanju sudbine 1.945 nestalih osoba, povratu kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vreme rata, saradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i nerešenoj granici.

Jačanje privrednih odnosa i važnost saradnje Beograda i Zagreba za jugoistočnu Evropu takođe će biti teme sastanka dvoje predsednika te delegacija dve države u kojima će biti nekoliko ministara i koordinatori za rešavanje otvorenih pitanja. Na Pantovčaku posebno ističu da će se razgovorima priključiti i predstavnici manjina te udruženja nestalih.

Osim s Grabar Kitarović, Vučić će se u ponedeljak u Zagrebu odvojeno sastati s premijerom Plenkovićem i predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Istog dana poslepodne održaće se hrvatsko-srpski privredni forum, a uveče će se dvoje predsednika susresti s mladim pripadnicima srpske zajednice.

Vučić u utorak odlazi u Vrginmost u posetu lokalnim Srbima, a u večernjim satima vraća se u Zagreb na skupštinu Srpskog narodnog vijeća.

Komentara 49

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kompletni...

Ante Ban, provaljen si, veoma loše pokušavaš da pišeš kao splićanin, puno rupa... Pa tako kažeš "izviniti" umesto "ispričati", a i nema onog tipičnog splitskog izgovora... Ima nas koji odemo ponekad na letovanje u predivnu Dalmaciju, Istru... Obožavam Italiju...

1 3

ANTE BAN

NIKADA nisam napisao da sam Splićanin! Imam ja do Splita poprilično! A- Vama i takovima ostaje da maštate, pretpostavljate, krivo zaključujete, i dalje stvarate poluistine, i u njima živite! Jedna od njih je bila i ta da sam Splićanin!

1 1

Božana

Organizovati Olimpijske igre kako bi došlo do pomirenja?

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo