Šta seda kosa govori o vašem zdravlju?

Šta seda kosa govori o vašem zdravlju? Izvor: Pixabay

Kada otkrijete prve sede vlasi u svojoj kosi, verovatno vam je prva pomisao kako ste ostareli. Istina je da su sede vlasi povezane sa starenjem, ali starenjem melanocita u folikulama vaše kose.

To su iste stanice koje proizvode i pigment u vašoj koži, pojašnjava dermatološkinja Melisa Piliang.

Taj proces nije povezan s keratinocitima koji su odgovorni za gustoću kose tako da, ako postajete sedi, ne znači da ćete početi i da gubite kosu.

Ipak, kosa bi mogla da vam postane grublja i čvršća.

Istraživanja su pokazala da seda kosa može biti povezana sa srčanim problemima.

Studija objavljena na Konferenciji kardiološkog društva u Indiji pokazala je da muškarci mlađi od 40 godina koji su prerano osedeli imaju pet puta veće šanse za koronarne bolesti od muškaraca koji su zadržali svoju boju kose.

Lekari tvrde da se ne može sa sigurnošću tvrditi da će sede osobe imati probleme sa srcem, ali ipak upozoravaju one koji su osedeli pre 35. godine da se jave svome lekaru i provere zdravstveno stanje, piše Večernji list.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kum Ruzvelt

Dragoljub Mićunović mi izgleda prilično zdravo, a od kad ga znam je sed.

39 1

night owl

@mrki Mislim da imate pravo i da tu negde leži odgovor i da nema nikakve veze sa srcem. Možda samo sa stresom, a on utiče na srce.

20 0

AntiBot

Dermatoloskinja...kako to zvuci grubo,besmisleno,rogobatno...Vracajte nam stare nazive, ukidajte ovu rodnu ravnopravnost (neravnopravnost) u nazivima profesija, jer ovi sadasnji nazivi su u nasem jeziku potpuno besmisleni!Sta radi SANU, osim sto ne radi nista?

56 16

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo