Orban: Vreme ruskog gasnog monopola bliži se kraju

Orban: Vreme ruskog gasnog monopola bliži se kraju Izvor: Tanjug/Zoltan Mathe/MTI via AP

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je će sporazum koji Madrjaska uskoro planira da potpiše o uvozu prirodnog gasa iz susedne Rumunije značiti da se "vreme ruskog gasnog monopola u Mađarskoj prvodi kraju".

Orban je rekao da Mađarska planira da uveze preko četiri milijarde kubnih metra prirodnog gasa godišnje iz Rumunije, čime će zemlju staviti u novi i povoljniji "geostrateški položaj".

U izjavi posle zajedničkog sednice mađarske i srpske vlade u Budimpešti Orban je rekao da se očekuje da će do 2021-2022. uvoz iz Rumunije predstavljati više od polovine mađarskog uvoza gasa.

Orban je rekao na konferenciji za štampu da su tri mađarske kompanije dobile na tenderu u Rumuniji za gas.

On je rekao da će uskoro potpisati sporazum kojim će se obezbediti da se narednih 15 godina uvozi preko četiri milijardi kubnih metara gasa iz Rumunije. Orban je na poslovnom forumu kasnije rekao da bi uvoz gasa iz Rumunije mogao da počne 2022. godine.

Mađarska je sada vrlo zavisna od Rusije za uvoz gasa i nafte, a Rusija takođe proširuje jedinu mađarsku nuklearnu centralu.

Orban je pohvalio srpsku politiku prema manjinskim zajednicama ocenivši da je ona "za primer" uključujući i prema mađarskom stanovništvu u Srbiji koje broji oko 250.000.

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vlad

Marko,tačno je da su se u 20.veku neki narodi prema nama poneli veoma surovo i nekulturno,zverski,ali imaj u vidu da smo i mi kroz istoriju imali neodgovornih pojedinaca koji su u "ime naroda" voleli da čačkaju mečku.Austro-Ugarima nije trebalo ubiti Ferdinanda i njegovu trudnu ženu.Crni Gavrilo i još crnji Crnorukci su time osudili na smrt preko milion srbskih duša.Radimo sve naopako,a posle...

7 1

Sloba

Cini mi se da se sprema kupovina Ruskog gasa od Madjara a pod imenom skupljeg Rumunskog skupljeg gasa. Madjari ce Ruski gas dobijati prekoNemacke.Mnogo prosta varijanta za dobru zaradu. Milosevic i kompanija su odbili Juzni Tok jos devedesetih po nalogu Amerikanaca.Ko ne veruje neka malo procacka po odlukama Srpske skupstine i Progresa iz 96 godine.

5 3

aca

Poljska, pa Madjarska,traze izvore snabdevanja sa vise strana.Pametno.Ne zele da dodju u situaciju da ih neko ucenjuje,pa makar i skuplje platili.Uostalom oni a i cela Istocna Evropa,vrlo dobro znaju kako je ,,pouzdano" sa Rusima poslovati.

17 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo