Brnabić o Vulinu: Ne volim zapaljive izjave, spustiti loptu

Brnabić o Vulinu: Ne volim zapaljive izjave, spustiti loptu Izvor: N1

Premijerka Srbija Ana Brnabić izjavila je za N1 u Budimpešti da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji. Osvrćući se na izjavu ministra Aleksandra Vulina koji je ponovio da će predsednika Vučića u Zagrebu “dočekati ustaše”, premijerka je rekla da ne voli zapaljive izjave i da je vreme da se spusti lopta.

Premijerka Brnabić je uoči posete predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu, istakla da zapaljive izjave ne mogu da doprinesu dugoročnom pomirenju i saradnji koju Srbija zastupa i kojoj se nada.

“Mi smo u ne znam koliko navrata pokazali da jesmo za regionalnu saradnju. Samim tim što je cela Vlada bila pre sedam dana u Sloveniji na zajedničkoj sednici, danas smo u Mađarskoj, predsednik Republike je putovao u Austriju, on ide u ponedeljak i utorak u Zagreb, ja planiram neke druge posete regionu... Sa obe strane ima zapaljivih izjava, ne bih ulazila u to, želim da doprinesem konstruktivnoj atmosferi, i tako neću komentarisati ni neke izjave koje dolaze iz Zagreba. Treba spustiti loptu i dati šansu saradnji. Koliko god teško bilo, i koliko god ti odnosi bili kompleksni, Srbija će nastaviti da pruža ruku toj saradnji”, poručila je Brnabić u razgovoru za N1 u Budimpešti.

Na konstataciju našeg reportera da kada je reč o odnosima s Hrvatskom, neko često da zapaljivu izjavu, pa ona mora da “spušta loptu”, premijerka je rekla da je to njen posao.

“Moj posao je da spuštam loptu, moj posao je da probam da budem racionalna, da ne reagujem emotivno. I mislim da je to odgovornost koja je na meni”, navela je Brnabić i dodala da je i tokom njenog današnjeg razgovora sa predsednikom Mađarske konstatovano da su dve zemlje uspele da prevaziđu teško breme prošlosti.

“Treba da prestanemo da gledamo u prošlost, i u samoj Srbiji. I da prestanemo da se delimo na četnike i partizane 2018. godine, u 21. veku, stvarno, nekako, kada ćemo početi da gledamo u budućnost ako nećemo danas!? I mislim da je to naša odgovornost prema budućnosti, prema generacijama koje dolaze iza nas”, istakla je Brnabić.

Nadam se da će EU uvideti benefite saradnje sa Kinom

Predsednica Vlade je rekla i da je teško izdvojiti najvažniji sporazum koji je danas potpisan sa Mađarskom, ali je podvukla značaj infrastrukturnog povezivanja i izgradnje pruge Beograd – Budimpšeta, kao i saradnje u oblasti energetike i kulture.

Dodala je i da se nada da će EU kroz projekat brze pruge između Srbije i Mađarske, uvideti benefite saradnje Unije i Kine, koja može postati novi izvor rasta za neke zemlje članice EU.

Komentarišući izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana koji je ocenio da su Srbija i Mađarska dve zemlje koje su svesne svog nacionalnog identiteta i kulture, zasnovane na hrišćanstvu”, Brnabić je kazala da svog mađarskog kolegu ne vidi kao desničarskog nacionalistu.

“Navešću samo jedan primer, 2010. kada je formirao vladu podrška za očuvanje srpske kulturne baštine u Mađarskoj bila je oko 500.000 evra godišnje, a danas je 1,7 miliona evra i to se vidi na svakom koraku, to srpska zajednica oseća. To pobija tu famu da je Orban neko ko razmišlja samo o mađarskim interesima”, rekla je ona.

Takođe je istakla da je Mađarska od prvog dana bila veliki pobornik proširenja EU na Zapadni Balkan, te da Budimpešta Beogradu pruža veliku podršku ne samo u otvaranju poglavlja, nego i u tehničkoj podršci pre otvaranja i tokom samih pregovora.

Gost Dana uživo bio je i Joža Laslo, iz nevladine organizacije Mađarski pokret u Srbiji iz Subotice koji je ocenio da je međuvladina saradnja Srbije i Mađarske dostigla zavidan nivo.

Dodao je i da Srbiji treba odati priznanje u postizanju napretka u zaštiti manjinskih prava, ali da i dalje postoji problem sa restitucijom u vezi sa zahtevima osoba koje nisu državljani Srbije.

Izvor: N1

Komentara 58

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Prof. dr R O T

Posto ste nemocni i niko vas, niti pita niti slusa, nemojte nista ni pricati!

6 0

Alpacino

Da mi je znati cime Vulin u saci drzi Vucica i Anu, pa je ministar vojni, umesto da je na robiji .....

7 0

zoran

Ova uvek isto prica i tupi

19 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo