Orban: Srbija je za Mađarsku ključna zemlja na Balkanu

Orban: Srbija je za Mađarsku ključna zemlja na Balkanu Izvor: Tanjug/AP/Zsolt Szigetvary/MTI

Predsednici vlada Srbije Ana Brnabić i Mađarske Viktor Orban ocenili su u Budimpešti da su odnosi dve države na istorijskom nivou i da bez Srbije nema bezbednog Balkana. Premijerka Brnabić razgovarala je i sa predsednikom Mađarske Janošem Aderom.

Orban je naglasio da je Srbija za Mađarsku ključna zemlja na zapadnom Balkanu koja ima veoma važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti, preneli su beogradski mediji.

"Nema bezbednog i mirnog Balkana bez Srbije", rekao je mađarski premijer na zajedničkoj konferenciji sa Brnabić, posle sednice dve vlade.

On je ukazao i da su se danas sreli zvaničnici dve zemlje koje su svesne svog nacionalnog identiteta i kulture, zasnovane na hrišćanstvu.

Orban je zahvalio Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću, što su, naveo je, pomogli da migracija bude zadržana na južnoj granici Mađarske.

"Sve to daje na aktuelnosti da je Evropa ugrožena u bezbednosnom smislu i svima je problem kako da osiguraju bezbednost za građane", rekao je Orban.

On je istakao i da Srbija i Mađarska treba zajedno da štite svoje granice, državljane i kulturni identitet.

Brnabić: Odnosi dve zemlje na istorijski najvišem nivou

Brnabić je zahvalila Mađarskoj što podržava Srbiju na putu ka EU, istakavši da su odnosi dve zemlje na istorijski najvišem nivou, što je, pre svega, rezultat lične posvećenosti i prijateljstva Vučića i Orbana.

Ona je čestitala premijeru Mađarske na ekonomskim uspesima u porastu izvoza i smanjenju nezaposlenosti.

"I ovde sam danas da snažno poručim da smo posvećeni odnosima i prijateljstvu sa Mađarskom i da ćemo nastaviti da gradimo te odnose", rekla je Brnabić.

Brnabić sa Aderom: Uspešna saradnja nastaviće se i u budućnosti

Premijerka Srbije Anа Brnаbić i predsednik Mаđаrske Jаnoš Ader ocenili su na sastanku u Budimpešti da su odnosi dve zemlje na istorijski najvišem niovu izgradjeni na strateškom partnerstvu i ocenili da će se uspešna saradnja nastaviti u budućnosti, jer je važna za regionalnu stabilnost i saradnju.

Brnаbić i Ader rаzgovаrаli su o аktuelnim političkim temаmа u regionu Zаpаdnog Bаlkаnа, ali i unаpređenju ekonomske sаrаdnje dve zemlje, saopštio je kabinet premijerke.

Tema sastanka bila je i ulaganje Mađarske u banjski turizam, a posebno su istakli značaj zajedničkih infrastrukturnih projekata.

"Nаkon predstаvljаnjа Strаtegije Evropske komisije o proširenju nа Zаpаdni Bаlkаn, kontinuirаnа podrškа Mаdjаrske izuzetno je vаžnа zа Srbiju", rekla je Brnаbić nа sаstаnku.

Ader je rekao je dа je Mаđаrskа zаdovoljnа rezultаtimа dosаdаšnjih Sаmitа Kinа-CIEZ, posebno potpisivаnjem Memorаndumа o rаzumevаnju i sаrаdnji nа izgrаdnji železnice Beogrаd-Budimpeštа i otpočinjаnjem rаdovа nа tom projektu.

Sastanku Brnabić i Adera, prethodila je zajednička sednica dve vlade, koja je održana po četvrti put. Na zajedničkoj sednici vlada prethodno je potpisano devet međudržavnih sporazuma, kao i jedan sa privatnom firmom iz Arilja u vezi sa proizvodnjom malina.

Izvor: N1

Komentara 23

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

pravnik

nema tu ljubavi,samo neka se postujemo i bice dovoljno. Ljubav je samo pretocena u ekonomski interes kroz velike infrastrukturne projekte. Naravno ne treba zapostaviti i pitanje zastite granica. Ipak ovo je iznenadjujuce da imamo fenomenalne odnose sa Madjarskom ako uzmemo 2 svetska rata.

3 8

DTT

"On je istakao i da Srbija i Mađarska treba zajedno da štite svoje granice, državljane i kulturni identitet." ........znaci, Madjari treba da nam kazu da trebamo da stitimo sopstvene granice i identitet???

8 6

Zoran

N1, s obzirom da ste dobili nagradu pre nek dan, što sečete govor predsednika Orbana kad kaže da je ugrožena bezbednost Evrope sa izbeglicama??

10 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo