UNHCR: U Jemenu 85.000 raseljenih od 1. decembra

UNHCR: U Jemenu 85.000 raseljenih od 1. decembra Izvor: AFP/DELIL SOULEIMAN

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) saopštio je da je zbog obnovljenog nasilja u Jemenu od 1. decembra 85.000 ljudi napustilo svoje domove.

Većina, ili više od 70 odsto raseljenih, pobeglo je zbog nasilja na zapadu Jemena, naveo je UNHCR koji je izrazio zabrinutost zbog raseljenih koji se nalaze nedaleko od mesta sukoba.

"Mnogi raseljeni u provincijama Hodeida i Taez se nalaze kod prijatelja ili rodbine zbog kopnenih i vazdušnih napada, i snajperske vatre oko njih", rekla je portparolka UNHCR-a Sesil Puji na konferenciji za novinare u Ženevi.

U građanskom ratu u Jemenu od marta 2015. godine poginulo je skoro 9.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu. Zdravstvena i sanitarna infrastruktura je skoro potpuno uništena.

Jemen je pogođen i teškom humanitarnom krizom koju UN smatraju jednom od najgorih u svetu. UN su u januaru zatražile 2,45 milijardi evra za hitnu pomoć najugroženijima u toj zemlji, koja važi za jednu od najsiromašnijih na Bliskom istoku.

Tagovi: UNHCR , izbeglice , raseljeni , jemen

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aleks

Uloga Saudi Arabije u jemenskom ratu?

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo