Matarela upozorio na opasnost od ekstremnog nacionalizma

Matarela upozorio na opasnost od ekstremnog nacionalizma Izvor: N1
Serđo Matarela

Predsednik Italije Serđo Matarela upozorio je na "veoma ozbiljnu opasnost od ekstremnog nacionalizma" povodom Dana sećanja na žrtve masakra od 1943. do 1945. godine, na tromeđi Italije, Slovenije i Hrvatske, javio je AFP.

"Dan sećanja je usvojio parlament kako bismo se setili agonije kroz koju je prošla naša zemlja u 20. veku. To je tragedija uzrokovana planiranim i namernim čišćenjem na etničkoj i nacionalističkoj osnovi", rekao je Matarela.

Predsednik Italije je govorio povodom 10. februara, koji se obeležava kao dan sećanja na stradale u pokoljima u fojbama (istarskim kraškim jamama) u periodu od 1943. do 1945. godine.

"Ti događaji predstavlaju deo nacionalne istorije i neizbrisivo poglavlje koje predstavlja upozorenje na veoma ozbiljnu opasnost od ekstremnog nacionalizma, etničke mržnje i ideološkog nasilja", dodao je Matarela.

Italiju, gde je u toku kampanja za parlamentarne izbore zakazane za 4. mart, nedavno je potreslo nasilje nad migrantima. Simpatizer ekstremne desnice Luka Traini pucao je i ranio nekoliko afričkih migranata u Maserati, centralnom delu Italije.

Mediji su tada preneli da je Traini (28) bio zadojen "rasnom mržnjom" i povezan sa neonacističkim i neofašističkim grupama.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aktivista

A to nam kaže neko ko pripada naciji bivših fašistA?

2 5

Petar

Verovatno je taj bečic bio na MEGI faksu sa dr.stefanovicem

10 2

Judevič

Pokolj su pocinile jedinice jugoslovenskih partizana. Kakve oni veze imaju sa nacionalistima?

5 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo