Šulc odustao od mesta šefa diplomatije

Šulc odustao od mesta šefa diplomatije Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Martin Šulc, šef Socijaldemokratske partije (SPD) objavio je da odustaje od mesta ministra spoljnih poslova u budućoj velikoj nemačkoj koaliciji sa konzervativcima Angele Merkel.

"Izjavljujem da odustajem od ulaska u vladu", saopštio je Šulc koji je najavio da će biti ministar spoljnih poslova prema koalicionom sporazumu između SPD-a i Angele Merkel.

Nemački nedeljnik Špigel onlajn (Spiegel) je napisao da će Šulc još danas objaviti da odustaje od tog mesta, pod pritiskom krugova u okviru njegove SPD. Prethodno je list Bild preneo da je vođstvo SPD-a dalo Šulcu ultimatum da do petka popodne odustane od tog mesta.

Iza toga stoji nezadovoljstvo baze, posebno u najvećoj pokrajini Severnoj Vestvaliji zato što je Šulc ranije obećao da neće ući u kabinet kancelarke Angele Merkel.

Aktuelni nemački ministar spoljnih poslova iz redova SPD-a Zigmar Gabrijel je u današnjim medijima kritikovao Šulca što se ne drži obećanja da neće ući u novu koalicionu vladu.

Unutar SPD-a se strahuje da bi kadrovske rasprave mogle da prevladaju suštinskom raspravom i da bi članovi stranke mogli da odbace postignut sporazum o velikoj koaliciji.

Konzervativci Angele Merkel i socijaldemokrate u sredu su postigli dogovor o koalicionoj vladi koji još treba da potvrde članovi SPD-a. 

Prema koalicionom dogovoru, SPD treba da dobije šest ministarskih mesta, među kojima i tri uticajna - ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo rada i ministarstvo finansija. Šulc je bio najavljen za ministra spoljnih poslova, pri čemu bi otišao sa mesta šefa partije.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pametan čovek

Treba zameniti junkera!

3 2

Tempus Fugit

Da li možete da zamislite u Nemačkoj listu sledećeg naziva: ,,Angela Merkel - Zato što volimo Berlin”? Ni ja.

20 0

Nikcevic Dragoslav

Od Nemaca se uci a ne od Rusa.

16 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo