Telegrami saučešća povodom smrti Nebojše Glogovca

Nebojša Glogovac preminuo je danas u Beogradu, posle kratke i teške bolesti, u 49. godini. Saučešće povodom njegove smrti uputili su najviši državni zvaničnici a kolege i prijatelji se oprašaju na društvenim mrežama.

Izvor: N1

JDP: Nenadoknadiv gubitak

Njegova matična kuća Jugoslovensko dramsko pozorište navela je u saopštenju da je Glogovac bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u povesti srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasledju budućih pokolenja.

Za svoje uloge višekratno je nagradjivan svim važnim nagradama poput Sterijine, Zlatne arene u Puli, Cara Konstantina i Gran prija u Nišu, Nagrade grada Beograda, kao i desetinama drugih."Odlazak Nebojše Glogovca tragičan je i nenadoknadiv gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja", navedeno je u saopštenju JDP-a.

Brnabić: Napustio nas je vanserijski umetnik

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je danas u ime članova Vlade Srbije i svoje lično ime telegrame saučešća porodici preminulog glumca Nebojše Glogovca i upravniku Jugoslovenskog dramskog pozorišta, njegovog matičnog pozorišta.

"Napustio nas je čovek velikog talenta, vanserijski umetnik i simbol srpskog glumišta mladje generacije. Nebojša Glogovac ostavio je neizbrisiv trag kako kroz svoja glumačka ostvarenja, tako i kroz umeće dostojanstvenog življenja", navedeno je u telegramu.

Ona je ocenila da je otišao "doajen koji će uvek živeti sa nama kroz role po kojima ostaje upamćen, kao simbol srpskog glumišta i pozorišta".  "Srpska pozorišna scena izgubila je danas jednog od najboljih i najtalentovanijih umetnika koji je dao lični pečat svemu što je radio. U svoje ime i u ime svih članova Vlade Republike Srbije, primite izraze iskrenog saučešća", napisala je premijerka.

Dačić: Otišao je jedan od najboljih glumaca ne samo u Srbiji, već i u regionu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici preminulog glumca.

"Otišao je jedan od najboljih glumaca i to ne samo u srbiji, već i u regionu. Gledajući ga, u Jugoslovenskom dramskom, siguran sam da je Nebojša bio, osim vrhunskog glumca, i predvodnik svoje generacije. Strast koju je pokazivao i nesebično delio na sceni, inspiracija je narednim generacijama", navodi se u telegramu,

U telegramu takođe stoji da "njegova posvećenost u prezentovanju neistraženog i maglovitog u čoveku jeste i ostaće inspiracija i izazov mladima". 

Vukosavljević: Nebojšin zgusnuti trenutak prekratko je trajao, ali je ostavio trag u večnosti

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević danas je u telegram saučešća porodici glumca Nebojše Glogovca kazao da je njegova smrt veliki gubitak za srpsku kulturu. "U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime upućujem porodici Nebojše Glogovca izraze iskrenog saučešća, u ovom velikom gubitku za srpsku kulturu i za sve nas koji smo ga pratili i voleli", naveo je Vukosavljević u telegramu.

On je naveo da je Nebojša Glogovac bio u zenitu glumačke zrelosti, "umetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina".

"Nije bio samo visoko ostvaren glumac, nego i umna ličnost sa stavom, koji je znao da odabere šta pripada njegovom umetničkom pozivu, a šta mu ne pripada. Nebojša Glogovac je svojim umećem svedočio da glumačka igra nije samo igra, nego zgusnuti trenutak života. Nebojšin zgusnuti trenutak prekratko je trajao, ali je ostavio trag u večnosti", naveo je Vukosavljević.

Saučešće FK Crvena zvezda

Fudbalski klub Crvena zvezda takođe je izrazio saučešće povodom smrti glumca i "neskrivenog navijača" Nebojše Glogovca.

"Kao neskriveni navijač Crvene zvezde, Glogovac je učestvovao u više događaja u organizaciji kluba. Fudbalski klub Crvena zvezda porodici i prijateljima Nebojše Glogovca izražava iskreno saučešće", navodi se na sajtu Crvene zvezde.

Od glumca Nebojše Glogovca oprostile su se i njegove kolege i prijatelji na društvenim mrežama.

Komentara 42

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Срб

Почивај у миру Небеском наша Легендо.

0 0

Lepo vreme

Kako je ove tek ružno, ružno....Šta je ovaj velečasveni umetnik imao.sa ovim antidemokraskim političarima....Nebojša Glogovac je bio veliki ne gigatski umetnik, a ne čovek koji se za sitan novac prodavao.

4 0

del boj

Glogi ljudino, vec si skoro 48h medju andjelima, a ja, iako te nisam poznavao, jecam u sebi za tobom. Bas sam tuzan od kada si otisao, GROMADO LJUDSKA. Voleo bih da sam Mika Antic ili Dusko Radovic pa da ti posvetim jedan stih, a da ti to, raskoscu svog talenta, pretvoris u raritetnu umetnost.

7 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo