Barnije: Nesuglasice o periodu tranzicije posle Bregzita

Barnije: Nesuglasice o periodu tranzicije posle Bregzita Izvor: Reuters/Toby Melville

Evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije izjavio je u Briselu da opstaju nesuglasice o nekoliko ključnih pitanja o prelaznom periodu posle istupanja Velike Britanije iz Evropske unije.

Barnije je na konferenciji za novinare rekao da nije postignut dogovor o prelaznom periodu zbog razlika u stavovima dve strane, javio je AFP.

Evropski pregovarač, koji je u ponedeljak posetio London, gde je razgovarao s britanskim ministrom za Bregzit Dejvidom Dejvisom i premijerkom Terezom Mej, izjavio je da "ima teškoća da shvati nesuglasice, pošto je Velika Britanija sama tražila prelazi period".

EU zahteva da u prelaznom periodu, koji bi trajao od izlaska Velike Britanije iz Unije marta 2019. do kraja 2020. godine, London i dalje primenjuje evropsko zakonodavstvo. Međutim, London više ne bi učestvovao u donošenju odluka unutar EU, čemu se Velika Britanija protivi.

Barnije je rekao da danas, poslednjeg dana nove runde pregovora, britanska strana nije došla na sastanak da razjasni pojedine detalje o tom periodu tranzicije, javila je agencija AP.

EU insistira da Velika Britanija predstavi jasne stavove o budućem odnosu sa Unijom. Bez takvog jasnog stava o periodu posle Bregzita, EU smatra da bi ta zemlja trebalo da ima isti tretman kao zemlje koji nisu članice Unije.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milan

Britanija dobro zna da u toku tranzicije mora poštovati pravila EU i nove zakone, samo sada britanski političari pokušavaju da, zbog unutrašnjih nesuglasica, glume pregovore o mekšem stavu EU. EU je spremna da tretira Britaniju kao treću zemlju i to će na kraju i uraditi ako se ne postigne dogovor.

2 1

Volume

Eu je zlo,ocekujem raspad uskoro!!

2 7

Besprizoran

Nikada nisam bio evroskeptik i uvek sam priželjkivao što brže članstvo Srbije u EU. Na referendumu sam glasao za ostanak UK u EU. Ali trebalo mi je samo nekoliko meseci otkako su krenuli pregovori da koliko Britanci ne vole da im se nameću pravila, toliko EU ne podnosi kada nije u poziciji da nekome preti, zastrašuje ili iživljava se. Sada se i prema UK pokušavaju ponašati kao prema Srbiji, samo to neće moći tako. Užasno razočarenje...

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo