Tramp: Priznanje Jerusalima je značajan momenat mog mandata

Tramp: Priznanje Jerusalima je značajan momenat mog mandata Izvor: REUTERS/Yuri Gripas

Predsednik SAD Donald Tramp ocenio je da saopštenje o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela 6. decembra predstavlja značajan momenat njegovog mandata.

U intervjuu za izraelski list na hebrejskom jeziku Izrael hajom (Izrael danas) Tramp je rekao da i Izrael i Palestinci moraju napraviti značajne kompromise kako bi postigli mir.

To je bio Trampov odgovor na pitanje urednika lista da li će Izrael morati da da nešto zauzvrat za priznanje Jerusalima kao samo izraelskog.

Tramp je odstupio od decenijske politike SAD priznanjem Jerusalima koje je izazvalo ne samo gnev Palestinaca i Arapa, već i čitavog muslimanskog sveta i zabrinutost zapadnih saveznika Vašingtona.

Američki lider je u intervjuu za Izrael hajom rekao za Jerusalim "vaš divni grad", dodavši da je priznanje veoma važno za mnoge ljude koji su mu zahvalili. Drugi se nisu zahvalili, ali su opisali taj potez kao važno obećanje koje je ispunio.

On je rekao da razume svoje prethodike koji su rekli da će priznati Jerusalim kao izraelski glavni grad, a nisu to učinili i pomenuo "ogroman pritisak" onih koji se tome protive.

Na pitanje šta je mislio kada je u januaru u Davosu rekao da je priznanjem Jerusalim skinut s dnevnog reda, Tramp je odgovorio da je mislio da kaže da je njegovim saopštenjem objašnjeno da je Jerusalim glavni grad Izraela, ali kada dodje do specifičnih granica on će podržavati one na koje dve strane dogovore.

Intervju za list čiji je vlasnik američki Jevrejin milijarder Šeldon Adelson, koji podržava premijera Izraela Benjamina Netanjahua, biće objavljen u celosti u nedelju.

Tramp je i ranije davao ekskluzivne intervjue za taj list kao predsednik i dok još nije preuzeo funkciju.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

milutin

Jednoumna, pristrasna i suluda odluka coveka koji kao da ne zna da postoje hriscani i muslimani koji jednako polazu pravo na Jerusalim. Da je predlozio medjunarodni status Jerusalima pa da razumem.

10 3

Lobotomija Ne Pomaze

Ja, najveci...

1 3

Blagojčo

Ponosan na Saopštenje, kao da je u pitanju Rezolucija SB UN.

3 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo