Matić: Poseta Vučića "trla baba lan", nije bila potrebna

Matić: Poseta Vučića "trla baba lan", nije bila potrebna Izvor: N1

Bivši hrvatski ministar branitelja i poslanik SDP Predrag Matić kaže da je poseta predsednika Srbije Hrvatskoj kurtoazna, a da Zagrebu nije bila potrebna. Komentarišući upozorenje ministra Aleksandra Vulina o ustaškom "dočeku", odgovorio je sa "budala, bre". Smatra da političari dve zemlje ne žele da reše probleme, a da od reparacije nema ništa.

On je komentarisao najavljene proteste ratnih veterana zbog dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagreb, na poziv hrvatske predsednice, i naveo da je to "deo folklora i prava svakoga da izrazi nezadovoljstvo". Kaže da će verovatno neko protestovati, ali da ako crkva i HDZ to ne podrže, neće od toga biti ništa.

"Sve će to biti ono - mi se bunimo, a on je ipak došao. Ako ne treba čovek da dođe, onda što su ga zvali da dođe", pita Matić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Vulina, koji je rekao da će Vučića u Hrvatskoj dočekati ustaše na trgovima i da će mu se tamo dogoditi isto što i u Srebrenici, Matić kaže:

"On je čovek koji stalno brani lik i delo Aleksandra Vučića, i to preterano i čini mu štetu. Dakle, kad bi onako narodski, da razumeju i oni tamo, za takve izjave može se reći "budala, bre".

Kaže da ima ljudi koji se predstavljaju kao ustaše, ali smatra da neće izaći sa tom ikonografijom i da će biti dozirano - da će zavisiti od onoga što ima kažu HDZ i crkva, "njihovi nalogodavci".

Smatra da je poseta Vučića kurtoazna. Predsednica Kolinda Grabar Kitarović nije pripremila posetu, ocenjuje Matić, i dodaje da je do toga došlo na, možda, nečiji mig da ga pozove.

Predsednik Vlade mora da tome doda mesa i novu temu, pa je spomenuo reparaciju, kaže Matić i navodi da o tome pitanju nema govora. Podseća da je sporazum o ratnoj odšteti potpisan 1996, kada su "hrvatski i srpski bogovi šetali" i da kad oni nisu mogli da reše to pitanje, neće moći da ga reše ni "ovi sitni političari". Kaže da bi se tu radilo o milijardama, višegodišnjim budžetima zemalja.

Vučić dolazi ovde zbog beogradskih izbora, i on će da poentira, a poseta nije trebala Zagrebu, pored svih svojih problema, naveo je.

"Ono što je važno jeste da bi Vučić trebalo da donese podatke o nestalim osobama, ali on to neće doneti. Zašto? Ako donese, onda će se ostvariti ono što mi govorimo već 25 godina, da oni nešto znaju i da imaju podatke... Znači neće doneti. A ako ne donese, onda ga možemo pitati zašto si došao", rekao je.

Smatra da će poseta biti "trla baba lan".

Smatra da političari dve zemlje ne žele da reše probleme, a da su oni rešivi. Dodaje da umesto predloga Aleksandra Vučića o moratorijumu na osetljive teme, potrebno je, kako kaže, da se šest meseci ne govorio ni o čemu, a da delegiraju pametne ljude, da reše probleme.

"Rešivi su problemi nestalih, deo, pitanja ratnih zločina, povratak kulturnog blaga za koje tačno znamo iz koje crkve, koje kuće su odneseni... Ovo sve ostalo je tralalala", navodi hrvatski poslanik.

Na pitanje šta ako Vučić ponovi ono što je više puta ranije rekao - da je u Hrvatskoj više nestalih Srba, nego Hrvata, Matić kaže da živi u demokratskoj državi i da svako može da "priča gluposti" isto kao i pametne stvari. On dodaje da matematika sve govori, i da je Hrvatska, dok je on bio ministar, objedinila spiskove i da se radi jednakim intenzitetom na traganju svih nestalih državljana Hrvatske.

Pogledajte video:

Izvor: N1

Komentara 39

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

U pravu je čovek :

Poseta Hrvatskoj je samo da se odvrati pažnja od beogradskih izbora .Kampanja za BG ostaće u zapećku ,biće tu još Vučićevih egzibicija do 4. marta,ovo je tek početak.

18 0

aca

e eto vam ga vucic nemojte nam ga vracati nama nije potreban

21 0

Aleks

Matić razmišlja na liniji EK.

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo