SIPA pokrenula istragu povodom snimka obuke dece

Video snimak udruženja ASKER iz Bosne i Hercegovine koji poslednjih dana kruži društvenim mrežama, a na kome se mogu videti deca različitih uzrasta koja uče o islamu, ali i rade razne vežbe, uzburkao je region.

Izvor: N1

Mediji u regionu priču prate bombastičnim naslovima: "Vehabije obučavaju dečake za borbu" , "Vojna obuka dece", ili "Askeri proizvode mlade ratnike". Ipak, stručnjaci su podeljeni - islamska zajednica u BiH ogradila se od delovanja tog udruženja, a SIPA je počela istragu.

Snimak se krajem januara pojavio na internetu. Snimljen je u turističkom odmaralištu na jezeru Jelen kod Tešnja.

Policijske agencije u BiH već su preduzele određene aktivnosti. Iz SIPA su samo kratko saopštili: "Državna agencija za istrage i zaštitu raspolaže određenim operativnim saznanjima o udrženju 'Asker' na osnovu kojih se sprovode određene aktivnosti, te u ovom trenutku nismo u mogućnosti dostaviti više informacija".

Predsednik Udruženja za razvoj fizičkih i pozitivnih moralnih osobina Asker Enver Hebibović u telefonskom razgovoru kratko je kazao da je tokom dana dobio poziv na razgovor u policiji koji će biti obavljen u petak.

"Iz ovih snimaka se vidi da nema vojne vežbe nema oružja, puzanja, nema ništa...", izjavio je Hebibović.

Bezbednosni stručnjaci su podeljeni.

"Radi se o deci, oni se spremaju da budu askeri vojnici", izjavio je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka u Banja Luci.

"Askeri su povoljni za manipulaciju zato što ti ljudi shodno svojim verskim uverenjima, spoljnim izgledom izgledaju drugačije od drugih muslimana u BiH... To je smešno, svako ko pogledao video videće da je reč o dezinformacijama. Ono što je prikazano ne može se govoriti o vojnom kampu, radi se o klasičnom treningu", izjavio je Armin Kržalić iz Centra za sigurnosne studije Sarajevo.

Na pitanje N1 u vezi sa Askerom, iz Islamske zajednice u BiH odgovorili su da nemaju službene informacije o tome da ovo udruženje organizuje versku obuku, niti su oni u tom smislu tražili saglasnost ili mišljenje IZ u BiH.

Koliko je cela stvar dobila dimenziju više, pokazuje i informacija da je zbog ovog snimka Opštinsko veće Usore, opštine koja se graniči s Tešnjom, održalo i vanrednu sednicu na kojoj je zaključeno da se od nadležnih institucija traži da sprovedu potrebne radnje na utvrđivanju činjeničnog stanja o aktivnostima kojima se bave udruženje "Asker" i sličnih, kako se eventualno ne bi narušila bezbednosna situacija.

Tagovi: asker , islam , Tešanj

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Komentari Se Ne Objavljuju

Posle ce nam djavo biti kriv!

1 1

Bolje Mesto

Kod nas to već bilo. Kaskju za nama.

6 5

Zarko

To se radi vec 30 godina, a ovi sad kao pokrenuli istragu he he. Mali perica otisao na izlet da bere jagode.

33 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo