Britanski ministar optužio EU za "lošu veru"

Britanski ministar optužio EU za "lošu veru" Izvor: Reuters/Toby Melville

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis rekao je, u nekarakteristično oštroj izjavi, da je projekat Evropske unije o prelaznom periodu posle britanskog izlaska iz Unije "nerazuman" i "u lošoj veri".

"Ne mislim da objavljivanje dokumenta pisanog neučtivim jezikom i koji implicira da oni arbitrarno mogu da prekinu prelazni period pokazuje dobru veru. Objaviti ga je nerazumno i u lošoj veri", rekao je Dejvis medijima.

On je komentarisao dokument EU objavljen u sredu, u kom se navodi niz sankcija da bi se "izbegla nelojalna igra" Londona tokom prelaznog perioda.

Nacrt teksta određuje pravila nametnuta Velikoj Britaniji tokom tranzicije posle marta 2019, i predviđa mogućnost sankcija, kao što je "mehanizam koji omogućava EU da suspenduje neke britanske beneficije vezane za učešće na jedinstvenom tržištu".

"EU odgovara na zahtev (britanske premijerke) Tereze Mej za pristup jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji tokom ograničenog vremena tokom kog svi treba da igraju po istim pravilima. Predviđanje mogućih sankcija u slučaju nelojalne igre je deo svakog sporazuma", rekao je Stefan de Rink, savetnik evropskog pregovarača Mišela Barnijea.

To je u sredu izazvalo bes mnogih britanskih konzervativaca.

Uticajni konzervativni poslanik Bernard Dženkin rekao je da "te idiotske pretnje pokazuju koliko je EU uplašena", dok je jedan od glavnih rivala Tereze Mej Džejkob Ris-Mog ocenio da će "biti veoma teško za Mej da prihvati uslove".

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

clan elite

Znamo jako dobro ko su Englezi, samo i jedino gledaju svoj interes!!

1 1

Bojan

Na osnovu dosadašnjeg toka pregovora, EU27 je shvatila sa kakvom Britanijom sklapa sporazum. Gospodin de Rink je potpuno u pravu, svaki sporazum ima deo koji se odnosi na aktivnosti u slučaju neispunjenja obaveza. Britanci bi hteli da budu deo EU tokom tranzicije, ali da se usput i prilagođavaju onako kako njima odgovara za 2021. godinu. To neće proći, ili će biti potpuno u EU ili neće biti u EU tokom tranzicije. Bilo kakvo odstupanje Britanije od obaveza koje ispunjavaju sve članice EU27 značilo bi da je Britanija u povlašćenom položaju, tj. da nije članica EU, a da ima veća prava (manje obaveze) nego bilo koja druga članica EU27.

3 1

Jovan

mart mesec je veoma interesentan za britance, ali EU nije Srbija

11 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo