Tramp na Molitvenom doručku: Vera najvažnija za slobodu

Tramp na Molitvenom doručku: Vera najvažnija za slobodu Izvor: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je na Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu da je vera "centralna za američki život i slobodu".

U 15-ominutnom obraćanju na godišnjem skupu zvaničnika drugih država, političara iz SAD, diplomata, verskih vođa, Tramp je ukazao da su osnivači Amerike govorili o "našem tvorcu" u Deklaraciji o nezavisnosti, da na američkom novcu piše "U Boga verujemo".

On je rekao da prava koja svi Amerikanci uživaju "nisu data od čoveka" već da "naša prava dolaze od našeg tvorca".

"Šta god da se desi nikakva zemaljska snaga ne može da oduzme ta prava", rekao je Tramp na 66. Nacionalnom molitvenom doručku u hotelu Vašington Hilton, tradicionalnom okupljanju na kome zvanice razmenjuju prijateljske poruke kroz molitvu.

On je takođe govorio o tome da vidi "moć Božje ljubavi" u Amerikancima, posebno tokom odgovora na nedavne uragane i masovne oružane napade.

"Mi svi možemo da budemo heroji za sve", rekao je Tramp.

Među onima koji su sedeli zajedno sa Trampom bili su republikanski kongresmen Stiv Skalis koji je teško ranjen prošlog leta kada je naoružani napadač pucao na republikanske članove Kongresa i demokratski kongresmen i predsednikom Kongresnog crnog kokusa Sedrik Ričmond.

Prva dama Ruande Džanet Kegame izgovorila je uvodnu molitvu.

Nacionalni molitveni doručak tradicija je stara više od šest decenija po kojoj se svake godine, prvog četvrtka u februaru, u zajedničkoj molitvi okupljaju predsednik SAD, članovi Kongresa, američki političari i vojni lideri, kao i ugledni gosti iz stotinak zemlja sveta.

Kako navodi agencija AP, Tramp ima jaku podršku evangelista koji su doprineli da on dodje do Bele kuće.

Tramp se pre doručka sastao sa predsednikom Gvatemale Džimijem Moralesom kome je zahvalio na podršci njegovoj odluci da premesti ambasadu Izraela u Jerusalim, saopštila je Bela kuća.

Gvatemala je jedna od devet zemalja koje su podržale SAD u glasanju u UN u kome je osudjena ta američka odluka.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Marko

Klasicno za amere iznenadili bi se zapravo ljudi sa nasih prostora kad bi znali koliko su amerikanci zapravo religiozni kao narod i koliko su po nekim pitanjima konzervativni...

3 0

Miladin

Pokretač ovog događaja je metodista Abraham Vereide, učesnici sami snose troškove, a smisao je u pospešivanju dijaloga. Građani USA su po mom mišljenju vrlo religiozni, a tamo je verovatno zastupljena većina svetskih religija mada mislim da su hrišćanske preovlađujuće

1 0

Realista

Svaki narod mora da zivi sa posledicama svog izbora - mi sa ovim nasim, amerikanci sa njihovim...

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo