Pred "prijateljski susret" u Zagrebu poletele varnice

Ideja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da bi na agendi razgovora Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović trebalo da se nađe i pitanje ratnih odšteta, u Beogradu je izazvala negativnu reakciju. I tako su pred "prijateljski susret" poletele varnice.

Izvor: N1

"Da sam na njegovom mestu, to pitanje ne bih pokretao. Plašim se da on tu sigurno i da Hrvatska po pitanju ratne odštete ne samo da ne može da dobije ništa, već može mnogo toga da izgubi", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare posle susreta sa Johanesom Hanom.

Dan kasnije, stiže novo tumačenje iz Zagreba.  

"Treba podsetiti na član 7. Sporazuma o normalizaciji i na obaveze u tom sporazumu. Ja sam tada kao vrlo mlad diplomata učestvovao u tim razgovorima, pa se stoga jako dobro sećam, potpisan je 23. avgusta 1996. godine u Beogradu, a članak 7. govori o tome da se u okviru šest meseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. Nažalost, taj sporazum nikada nije potpisan", kaže Plenković.   

Napete odnose Beograda i Zagreba, dodatno je zaoštrio ministar odbrane, Aleksandar Vulin, rečima da "ustaštvo i ustaše, nikada nisu izašle iz politike i javnog života Hrvatske", te da Vučića u Zagrebu čekaju ustaše koje će pokušati da ga, kako kaže, ubiju.  

"Naš predsednik ide tamo, gde će ga dočekati ustaše na trgovima, koji će pokušavati da dođu do njega, kao što su došli i pokušali da ga ubiju u Srebrenici. I dalje mislim da Vučić ne treba da ide u Hrvatsku", rekao je Vulin.  

Hrvatski zvaničnici poručuju da takvi stavovi ne doprinose pozitivnoj atmosferi.

"Mislim da ne treba slati takve poruke, to naprosto nije tako, ja u Hrvatskoj zapravo ne vidim nigde ustaše, mislim da je to već preterivanje",  smatra  ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković.

"To su signali koji su vrlo destruktivni i koji mogu pokvariti sve napore koji su do sada učinjeni da bi do tog susreta uopšte došlo i da bi on dao određeni pozitivni rezultat tako da je to posao koji bi sam predsednik Srbije trebalo da uradi, jer Vulin je njegov blizak saradnik. Morao bi reći svojim saradnicima da paze šta govore", poručio je predsednik Sabora Goran Jandroković.   

Predsednik Srbije boraviće u Zagrebu 12 i 13. februara, a sutra bi u kabinetu Kolinde Grabar Kitarović trebalo da bude utvrđen detaljan plan i program posete.

Komentara 71

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dejan Č.

Bez obzira na sve, verujem da će susret ne baš rešiti sve probleme odjednom, ali barem pomeriti stvari malo unapred. Zarad budućnosti i naših budućih pokolenja.

101 0

Una

Sve je jasno odavno.

72 0

Pravo

Pa zar ne gostuje na vas poziv?

65 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo