Tesla s rekordnim gubitkom, uzda se u Model 3

Tesla s rekordnim gubitkom, uzda se u Model 3 Izvor: REUTERS/Tesla

Najveći svetski proizvođač električnih vozila Tesla, obavestio je javnost je o do sada najvećem kvartalnom gubitku od 675,4 miliona dolara, znatno većem nego u istom razdoblju 2016. godine, kada je iznosio 121,3 miliona dolara.

Istovremeno, prihodi su mu porasli sa 2,8 na 3,3 milijarde dolara.

Budućnost te kompanije zavisi od proizvodnje Modela 3 sedana, čija je proizvodnja i dalje pod pritiskom mnogih uskih grla. Uprkos uskim grlima, taj proizvođač objavio je kako i dalje cilja postići proizvodnju Modela 3 do kraja prvog tromesečja od 2.500 komada nedeljno, a do kraja drugog tromesečja od 5.000 komada.

Prema rečima osnivača Tesle Ilona Maska, prepreke za postizanje proizvodnje od 5.000 vozila nedeljno do kraja drugog tromesečja "svake nedelje su sve manje".

"U određenom trenutku u 2018. godini očekujemo da ćemo početi da generišemo tromesečnu operativnu dobit na održivim temeljima", kazao je u razgovoru s investitorima.

Model 3 počeo je da se prodaje u SAD krajem prošle godine po ceni od 35.000 dolara. Reč je o vozilu srednje klase, za koje u Tesli tvrde da je trenutno najpovoljniji na tržištu, te se nadaju da će privući masovnu potražnju. Znatno je jeftiniji od ostalih Teslinih modela vozila - Model X i Model S, koji se prodaju po ceni većoj od 70.000 dolara.

Objava financijskih rezultata nije znatnije uticala na cenu deonice kalifornijske kompanije, koja je od početka godine u plusu 10 posto, nakon prošlogodišnjeg rasta od 35 posto. Tesla je trenutno, s tržišnom kapitalizacijom od 56,1 milijardu dolara, druga najvrednija kompanija u SAD, iza General Motorsa, čija je vrednost prošle godine procenjena na 145,6 milijardi dolara.

Tagovi: tesla , automobili , Ilon Mask

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Superhik

Na gubitak se porez ne placa,a verovatno ni na avansnu prodaju neproizvedenih automobila!

9 0

Goran

Zamlaćuju narod i dalje! Raspitajte se malo koliko je štetna proizvodnja baterija po okolinu i sve će vam biti jasno kao dan!

10 12

Čiča Miloje®

Nešto mi nije jasno, toliko jake i bogate kompanije ,a kad rikne berza u samo jednom danu ne vrede ni jedan dolar... Zar to nije virtuelna vrednost, bigatstvo bez pokrića! Sve na pretpostavkama...

12 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo