Vladika Grigorije: Mir je jedina opcija za ove prostore

Vladika Grigorije: Mir je jedina opcija za ove prostore Izvor: PRO-Budućnost

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije potpisao je u Trebinju Platformu za mir, u ime Međureligijskog veća u Bosni i Hercegovini, odnosno u ime svih verskih zajednica i crkava u BiH.

Platforma za mir je dokument kreiran u formi deklaracije i razvijen kao rezultat intezivnog rada mirovnog projekta PRO-Budućnost. U svom izlaganju, koje je nazvao "Između pasivnog proklamovanja i aktivnog delovanja", vladika Grigorije prisutnima je približio razloge zbog kojih je zajedno s drugim članovima Međureligijskog veća odlučio da podrži Platformu za mir.

"Oni koji govore o miru često ni sami ne veruju u ono što propagiraju i za šta se zalažu. Da bismo došli do istinskog mira, mir ne može i ne sme biti samo reč na našim usnama. Kao što mir ne sme biti lažan, i borba za mir ne može i ne sme biti lažna već treba da proizilazi iz istinskog verovanja i dobre namere. Oni koji odluče da se bore za mir, treba da znaju da će u toj borbi i na tom putu koji su izabrali biti i napadani i ismevani, ali istinski mir je jedina opcija za ove prostore. Ako ne budemo radili na razumevanju i pomirenju, života neće biti ni za one koji su otišli negde da bi se ovde vratili, kao ni za nas koji smo ostali ovde, jer ničega neće biti ako budemo strepili od novih sukoba i pokolja”, kazao je vladika Grigorije.

"Pomenuti su neki od razloga zbog kojih sam odlučio da podržim Platformu za mir, i pozivam sve predstavnike verskih zajednica i institucija da podrže ovaj dokument", kazao je vladika Grigorije.

Muftija mostarski Salem efendija Dedović kazao je kako je vrlo važno da poruka mira i tople reči odu iz Trebinja.

"Važno je da verske zajednice zajedno daju podršku jednom ovakvom projektu. Naša saradnja je otvorena, i ono što je najvažnije jeste da ta saradnja ima direktnog efekta u životu naših vernika, i ako naša saradnja rezultira pomirenjem, onda je to veliko dostignuće", kazao je on, ističući kako u BiH postoji dosta prostora i resursa za zajednički život svih i atmosferu iskrenog dijaloga koji može dovesti do pomirenja.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović izrazio je zadovoljstvo da se ovakav skup peti put organizuje u Trebinju.

"Srećan sam i zadovoljan da je jedan ovakav dijalog upriličen u Trebinju i da se pokrenu pitanja koja nisu važna samo za Trebinje i Hercegovinu, već i za region. Važno je da se sukobljavaju mišljenja radi stvaranja novih saznanja i ideja za dobrobit svih nas", kazao je gradonačelnik Petrović.

Platformu za mir je u junu 2017. usvojilo Veće ministara BiH, dok je, nedugo zatim, primila k znanju i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što je prvi korak ka usvajanju tog dokumenta u oba doma PS BiH. Platformu su podržala i sva tri člana Predsedništva BiH, zastupnici iz svih većih stranaka u PS BiH, ministarka za ljudska prava i izbeglice BiH, preko 60 načelnika lokalnih zajednica u BiH i drugi.

Ovo je prvi put da su navedeni dokument direktno podržali i predstavnici verskih zajednica i crkava u BiH, što šalje poruku da je stabilan i trajan mir zajednički temelj za sve ljude u ovoj zemlji, bez obzira na njihovu etničku, versku ili bilo koju drugu pripadnost.

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

TRN

Samo dobrota i poštovanje krasi ljude, sve ostalo je prolazno.

5 1

Aleks

Miroljubivost i dobrotoljublje u pravcu čojštva i junaštva.

5 1

Imre Fišteš

Taj čovek je zaista zaslužuje da vodi SPC

15 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo