Incko: Sve prisutnija tendencija veličanja ratnih zločinaca

Incko: Sve prisutnija tendencija veličanja ratnih zločinaca Izvor: AFP/Elvis Barukcic

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izrazio je veliku zabrinutost zbog sve prisutnije "tendencije veličanja ratnih zločina i negiranja genocida u BiH".

"Veoma me brine sve prisutnija tendencija veličanja ratnih zločinaca, negiranja genocida i ratnih zločina generalno. Takva neprihvatljiva retorika diskvalifikovala bi svakoga ko tvrdi da teži evropskim vrednostima i normama", rekao je visoki predstavnik posle sastanka sa Adamom Diengom, specijalnim savetnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za sprečavanje genocida.

Kako je saopštila Kancelarija visokog predstavnika (OHR), Incko i Diengo su juče u Sarajevu razmenili mišljenja o nedovoljnom stepenu pomirenja u svetlu nedavnih presuda Haškog tribunala, što, kako su ocenili, utiče na Bosnu i Hercegovinu i širi region.

Izrazili su zabrinutost činjenicom da 22 godine posle potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ključni politički lideri nisu učinili dovoljno da priznaju stradanja nevinih civila i žrtava drugih nacionalnosti.

Visoki predstavnik je rekao da je izuzetno štetno za proces pomirenja u BiH kada istaknute političke ličnosti negiraju genocid i druge ratne zločine.

Incko i Diengo su naglasili da je posebno važno da ključni akteri udvostruče napore na preventivnom radu i održanju mira.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aleks

Neko prema moćnicima ima obavezu zaštite.

9 0

TRN

Oni koji su doveli ovog djilkoša, pre toga su posejali fašizam i ubijanje medju bratstvom. Ovakvi mirotvorci su postali parazitska biljka koja pije ljudsku krv.

4 2

Miki

Da, ali kada govoriš o veličanju zločinaca u državama koje su primljene preko ekspres linije, kao hrvatska to očigledno nije bio kriterijum za primanje, i jeste deo evropskih vrednosti?!

12 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo