Boing razvija supersonični avion

Boing razvija supersonični avion Izvor: AFP/Juan Mabromata/Ilustracija

Američki proizvođač aviona Boing razvija novu supersoničnu vojnu letelicu koja će moći da "obiđe Zemlju za tri sata" brzinom pet puta većom od brzine zvuka, piše britanski Daily Mail.

Ime tajanstvenog konceptualnog vazduhoplova koga mnogi smatraju mogućim naslednikom legendarnog Blackbirda SR-71, špijunske letelice koja je 1976. godine oborila rekord, pošto je letela na najvišoj visini od skoro 26 hiljada metara, verovatno će biti "Valkyrie II".

Iako kompanija još nije dala zeleno svetlo za projekat, na konferenciji u januaru otkriveno je da bi taj avion koji će dosezati brzine do 6,174 kilometara na sat, odnosno 5 Macha, mogao biti proizveden u idućih 10 do 20 godina, piše britanski list.

Supersonične letelice po definiciji mogu leteti pet puta brže od brzine zvuka, a Boingova nova letelica mogla bi pomoći američkoj vojsci da njeno nuklearno oružje probije bilo kakav raketni štit.

Takvi avioni mogu putovati toliko brzo i nepredvidivo da bi mogli predstavljati skoro trenutnu pretnju državama širom sveta, smanjujući vreme za reakciju na napad s nekoliko sati na nekoliko minuta, čak i s velikih udaljenosti.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ljubitelj

@Miroslav,Negotin X15 pre svega nije bio avion nego raketoplan, pa se njegova brzina ne racuna kao rekord za avione. Ince, dostigao je brzinu od 6.72 Mah-a. Nikada nije poletao sa zemlje, podvesenog ga je nosio B52, otkacinjao na velikoj visini, a ovaj je tek tada palio raketne motore. Nikada nije bio predvidjem da evoluira u vojnu letelicu. A sa brzinom od preko 5 Mah-a, spada u hipersonicne letelice.

3 0

NNN

"Supersonične letelice po definiciji mogu leteti pet puta brže od brzine zvuka" - hipersonicne su iznad 5 maha, a supersonicne 1-5 maha

7 0

Miroslav,Negotin

brzina zvuka je na nivou mora 314.6 metara u sekundi,pa puta 3.6,a na 11000m je oko 1070 kmh,uklapajte podatke malo preciznije. Sto se tice tog aviona ameri su imali x15,koji nikad nije usao u serijsku upotrebu. Uz vec pomenuti sr-71 mnaterijal imaju,samo da se uozbilje i nije problem.

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo