Plenković ponovo o isplati ratne odštete Hrvatskoj

Plenković ponovo o isplati ratne odštete Hrvatskoj Izvor: N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da se tokom posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj treba dotaći pitanja zaštite manjine i ostalih otvorenih pitanja izmedju dve zemlje.

"S aspekta Vlade želimo da ta poseta bude što konkretnija, sadržajnija i da se u razgovorima dotaknemo pitanja zaštita manjina. Danas se održava sastanak na nivou pomoćnika ministara i državnih sekretara, takođe je tu i bilateralna komisija koja se bavi otvorenim pitanjima između Hrvatske i Srbije - pitanje nestalih, pravosudna saradnja, granica, povraćaj imovine i na kraju vidim da ima nekih dilema po pitanju ratne oštete”, rekao je Plenković.

Kako je naveo, treba podsetiti na Član 7 Sporazuma o normalizaciji.

“Ja sam tada kao mlad diplomat učestvovao u razgovorima pa se toga jako dobro sećam. Sporazum je potpisan 23. 8. 1996. u Beogradu i dogovoreno je da se u roku od šest meseci potpiše sporazum za naknadu, ali taj sporazum nažalost nikada nije potpisan. Možemo i o toj obavezi razgovarati i prilikom ove posete da onima koji nisu svesni objasnimo jasan i opravdan interes Hrvatske", rekao je Plenković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da je "iznenađen i zaprepašten" izjavom Andreja Plenkovića da prilikom predstojeće posete Zagrebu treba razgovarati i o ratnoj odšteti.

"Što se tiče ratne odštete, bio sam iznenađen i zaprepašten temom koju je Plenković pokrenuo. Sve što mogu reći je da sam na njegovom mjstu, to pitanje ne bih pokretao. Bojim se da Hrvatska, ne samo da ne može dobiti ništa, već može mnogo izgubiti. To bih mogao potkrepiti hiljadama raznovrsnih i teških argumenata", rekao je Vučić.

Izvor: N1

Komentara 77

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vik

Listam komentare, tuga. Zavadi pa vladaj. Easy

9 2

DTT

Pitam se pitam, imaju li ovi Hrvati imalo samopostovanja?! Toliko se blamirati je neverovatno. Tuzili ste nas vec jednom i IZGUBILI STE! Sud je presudio da Srbija nije kriva! Sta sada hocete? Tuzite nas ponovo samo nam se vise SKINITE SA GRBACE! DALJE VISE OD SRBIJE! Pronadjite vec jednom smisao postojanja drugaciji od opsesije Srbijom!

15 5

Eeee da

Samo napredno. Imate par činjeničnih pogrešaka. Posljeratna Njemačka jeste sljednica Hitlerove Njemačke i zato je godinama plaćala ratnu štetu. Republika Hrvatska je direktna sljednica SR Hrvatske. O "denacifikaciji" Njemačke govori podatak da je treća po snazi profašistička AfD stranka. U Hvatskom sabor nema čak ni desničarske stranke, a Srbi imaju 3 garantirana mandata.

5 12

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo