Smanjena kazna skandal-majstoru Nastaseu

Smanjena kazna skandal-majstoru Nastaseu Izvor: Getty Image/Boris Streubel
Ilije Nastase

Legendarni rumunski teniser Ilije Nastase podigao je veliku medijsku pažnju svojim javnim istupima u kojima je vređao Serenu Vilijams i članice britanskog Fed kup tima. Zbog toga ga je Međunarodna teniska federacija suspendovala do 2021. godine, ali je sada nezavisni tribunal tu kaznu smanjio.

Bivši svetski broj 1 Nastase izrekao je niz kontroverznih izjava prvo komentarišući boju kože tada još nerođene bebe Serene Vilijams, da bi zatim sve kulminiralo na susretu Fed kup timova Rumunije i Velike Britanije u Konstanci. 

71-godišnji Rumun je tada vređao selektora Britanije En Keotavong, teniserku Johanu Kontu, ali i sudije. On je posle neprimerenih seksističkih ispada i pogrdnih reči isključen sa meča, a ITF mu je odredio suspenziju do 31. decembra 2020. godine. Takođe mu je zabranjeno da prisustvuje i kao civil u takmičenjima pod patronatom ITF do 31. decembra 2018. godine. 

Ipak, Nastase se žalio, pa mu je nezavisni sud obe kazne smanjio za osam meseci. Tako će Nastase moći već od 23. aprila 2018. godine da se pojavljuje na teniskim mečevima u režiji ITF, dok će kao zvanično lice to moći od 23. aprila 2020. godine. 

Finansijski deo kazne mu je dupliran, pa će sada morati da izdvoji 20 hiljada dolara za kaznu. 

On takođe može da učestvuje u takmičenjima koji su u nadležnosti Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) i Ženske teniske asocijacije (WTA) pošto su oni van jurisdikcije ITF. 

Tagovi: ilije nastase , itf

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna