EU poziva Rumuniju da razmotri reformu pravosuđa

EU poziva Rumuniju da razmotri reformu pravosuđa Izvor: Freeimages.com/Robert Tudor
Bukurešt

Evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova ponovila je zabrinutost Brisela u vezi kontroverzne rumunske reforme pravosuđa i pozvala Bukurešt da je ponovo razmotri.

Ona je, govoreći pred Evropskim parlamentom, rekla da Evropska komisija "nikada nije krila da deli zabrinutost" hiljada Rumuna koji na ulicama protestuju protiv reforme.

"Komisija smatra da je moguće poboljšati zakon. Ponavljam apel da se ponovo razmotri, pokrene debata i ostvari konsenzus za očuvanje nezavisnosti sudstva", navela je Jurova.

Rumunski parlament je krajem decembra usvojio tri predloga zakona koji su izazvali strah od smanjenja nezavisnosti sudija i ograničenje ovlašćenja antikorupcijskog tužilaštva.

Više delova te reforme je Ustavni sud ocenio kao nesaglasne s ustavom zemlje i oni su potom izmenjeni.

Rumunija nije jedina zemlja kojoj Brisel zamera reforme pravosuđa. Protiv Poljske je krajem decembra aktiviran član sedam Lisabonskog sporazuma što bi moglo dovesti do toga da Varšava ostane bez prava glasa u Uniji.

Šefovi diplomatija Rumunije i Poljske su prošlog četvrtka izrazili protivljenje ideji povezivanja dobijanja novca od EU s poštovanjem pravne države.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vagar

Sto ne pozovu Selakovicada im to on hitno reformise.

0 0

Svedok 100 %

Što ih primiše u EU sa takvim i mnogim drugim problemima. Ako gledamo iskreno oni nisu bili spremni ni za predpristupne pregovore. Ali Rusija trn u oku EU i USA pa moraše da naprave neki živi zid u oravcu rusije.

0 0

Woya

Odvratna je zgrada uživo. Bio sam za NG u Bukureštu. Lep je grad, sem tog bulevara što vodi do parlamenta i same zgrade parlamenta.

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo