Naučnici: Britanci pre 10.000 godina imali tamnu kožu

Naučnici: Britanci pre 10.000 godina imali tamnu kožu Izvor: Tanjug/(Jonathan Brady/PA via AP

Naučnici iz Velike Britanije saopštili su da DNK sa 10.000 godina starog kostura pronađenog u engleskim pećinama sugerše da je taj čovek imao tamnu kožu i plave oči.

Naučnici iz britanskog Muzeja prirodne istorije i Univerzitetskog koledža u Londonu analizirali su genom "čoveka iz Čedra", čiji je kostur nađen u kanjonu Čedar na jugozapadu Engleske 1903. godne. To je najstariji kompletni kostur pronađen u Velikoj Britaniji.

Ekstrakt DNK izvađen iz kostiju prema analizama ukazuje na plave oči, tamnu kovrdžavu kosu i "tamnu do crnu" kožnu pigmentaciju.

Istraživači su naveli da evidencija ukazuje da se bleda koža Evropljana razvila dosta kasnije nego što se ranije mislilo.

Nalazi će biti predstavljeni u dokumentarcu na televiziji Čenel for (Channel 4) 18. februara.

Tagovi: DNK , Britanci , Skelet , naučnici

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

in83

nije mi jasno kako su imali plave oci ako kazu da svi ljudi su imali smedje ali jednom mutacijom kod mrtvog mora nastale su plave oci.i od tog coveka svi danas imaju plave oci...pa kako je taj mutant stigao do Britanije

1 5

Remus

Svaki istoricar amater zna da su prastanovnici Britanije bili crnomanjasti Iberi a ne Britani koji su kasnije dosli.

9 2

nino

Britancima je trebalo nekoliko hiljada godina da promene pigmentaciju, mislim da to treba sacuvati, a ne da cekaju jos nekoliko hiljada godina da bi se vratili na danasnje stanje, raznolikost treba cuvati, treba biti ponosan biti drugaciji, stoga trebaju se cuvati granice.

4 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo