AYS: Porodica sa šestoro dece vraćena iz Hrvatske u Srbiju

Osmoročlana porodica, sa šestoro dece, od kojih je najmlađe imalo samo jednu godinu, u petak je vraćena iz Hrvatske u Srbiju iako su UNHCR i Hrvatski pravni centar obavešteni o njihovoj nameri da zatraže azil u Hrvatskoj, objavila je na svom Facebook profilu organizacija Are You Syrious.

Izvor: N1

"Još jedno guranje natrag u Srbiju i nasilje prema ženi i deci", napisali su u svom statusu. Dodaju da je im je jedan član porodice rekao da je policija udarila njegovu majku, te da su natrag morali pešačiti punih osam sati.

"Ono što je još gore je što su deca prisiljena da provedu noć napolju, jer UNCHR-ova linija prima pozive tek od 8.30, pa se nisu ranije mogli pozabaviti slučajem", stoji u objavi organizacije.

Portal Index piše da je porodica pronađena u mestu Apaševci.

Uz ovaj status organizacija Are You Syrious je objavila i fotografiju dece iz porodice koja su noć morala provesti napolju na hladnoći.

Tvrtko Barun, lider Isusovačke službe za izbeglice rekao je u emisiji N1 studio uživo da imaju saznanja o ovom i drugim slučajevima proterivanja iz Hrvatske u Srbiju koja se događaju poslednjih meseci.

"Imamo saznanja s obzirom da imamo kancelariju u Beogradu. U poslednje vreme imamo slučajeve ljudi koji tvrde da su iz Hrvatske vraćeni u Srbiju. Oni su tražili azil, ali su ih vratili u Srbiju", kazao je Barun i dodao kako je nedavno pravobraniteljka u jednom dokumentu nabrojala slučajeve nepravilnosti na granici, te ga poslala državnim institucijama.

"Nadam se da će DORH podići optužnice i da će odgovorne osobe odgovarati za takve postupke", kazao je Barun.

Tagovi: porodica , azil , Hrvatska , Srbija

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Floyd011

Uklet je ovaj Balkan. Nisu za dzabe austrijanci izmislili reč balkanizam.

16 13

Pera

Austrijanci, ha ha...Meternih je rekao da Balkan počinje od Renweg-a...Kome oni da sole pamet?

10 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo