Dogovor Vlade i Mitilineosa o vraćanju duga za RTB Bor

Dogovor Vlade i Mitilineosa o vraćanju duga za RTB Bor Izvor: N1

Grčka kompanija Mitilineos i Vlada Srbije dogovorili su se da Srbija toj firmi isplati 40 miliona dolara kompenzacije, na šta se obavezala odlukom arbitražnog suda u Švajcarskoj u sporu oko ulaganja u Rudarsko-topioničarski basen Bor, saopštio je Mitilineos.

Na predlog Vlade Srbije, država će toj komapniji isplatiti kompenzaciju od 40 miliona dolara u četiri kvartalne rate bez kamate do decembra 2018. godine.

Kako se navodi u saopštenju te grčke metalurške kompanije, sporazum su u ime Vlade Srbije potpisali ministar privrede Goran Knežević i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić. 

"Na ovaj način, dve strane konačno su rešile problem star 15 godina i stvorile preduslove da se investicije Mitilineosa ponovo vrate na tržište Srbije", navela je grčka kompanija. 

Arbitražni sud u Ženevi doneo je prošle godine presudu da je Srbija dužna da Mitilineosu plati kompenzaciju u visini oko 40 miliona dolara zbog spora oko ulaganja u RTB Bor. 

Kako je tada saopštio Mitilineos, Srbija je prekršila obaveze međunarodnog ugovora prema Grčkoj i Mitilineosu, preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine, koje su "RTB Boru dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo".

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

crni domino

Za ovo neko mora u zatvor!!!!

27 2

Brat Djura

Mogu li ja da se nadjem sa clanovima ove propale vlade...mozda se dogovorimo da vrate i moje dugove....

28 57

Milojko

Kakav li je osećaj potpisati da će narod da plati 40 miliona( + sudski troškovi ) zato što je neko od vas napravio grešku zbog svog neznanja, i onda se vratiti medju ljude? Koliki li je to strah?

23 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo