Savski most "beskućnik", menja ga inspiracija iz Abu Dabija

Stari savski most podigao je na noge i struku i građane i političare. Sve otkad je gradska vlast odlučila da ga izmesti i zameni novim i lepšim mostom. Da je još jedan most potreban Beogradu - u tome su svi saglasni, ali zašto baš na tom mestu, pita se deo struke, onaj koji sumnja da je, kao i mnogo toga, i ovo u vezi s projektom Beograd na vodi.

Izvor: N1

Spolja gladac, unutra jadac - otprilike to je za gradsku vlast Stari savski most, jer na njemu, sudeći po objašnjenju gradonačelnika, baš ništa ne valja. 

Najpre, most je mali.

"Ima samo dve trake, trake koje koriste automobili i tramvaji", kaže gradonačelnik Siniša Mali.

Potom - nije bezbedan. 

"Svi oni koji govore o novom mostu treba da znaju da u ovom postojećem i dalje imate drvene šipove", dodaje Mali.

Treći razlog, po Siniši Malom, je estetski.

"Takvih je mostova na desetine po Evropi. Ništa nije bilo posebno kod tog mosta", navodi on.

S "ništa posebno" ne bi se složili građani za koje je stari tramvajski most i te kako poseban jer je, iako miniran, preživeo rušenje tokom Drugog svetskog rata, zahvaljujući učitelju Miladinu Zariću, koji je, rizikujući svoj život, presekao žice detonatora. Baš zbog te istorije, kaže gradonačelnik, most se ne ruši, već premešta. Međutim, i u tom slučaju, saobraćajni stručnjaci vide potencijalni problem.

"To je jedina veza između Novog Beograda i starog dela grada. Vi ste se, u trenutku kad taj most na bilo koji način stavite van funkcije, tu tramvajsku liniju prekinete, a to je vrlo važna i visoko kapacitativna linija", objašnjava profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.

Umiruje struku gradonačelnik i objašnjava - nema prekida tramvajske linije, već selidbe na Most na Adi i već se, kaže, bira izvođač koji će na tom mostu postaviti šine. 

"Nećemo početi radove na mostu, dok se ove šine ne završe, a to je, po programu i isplaniranoj dinamici negde do prve polovine sledeće godine", rekao je Siniša Mali.

Bojan Kovačević Izvor: N1
Bojan Kovačević

"Izivnite, ali gde ide taj tramvaj?", kaže Bojan Kovačević iz Akademija arhitekture Srbije.

Jer mesta za šine trenutno nema ni po ulasku na most ni po silasku s njega. Fasciniran obećanjima koja se, kaže, olako daju u predizborno vreme, arhitekta Bojan Kovačević s čuđenjem gleda i na ideju da se Stari savski most, kao montažni, prebaci na zemunski kej koji bi spojio s ratnim ostrvom, što je jedna od opcija o kojoj se u gradu razmišlja. 

"Pada mi na pamet da ustanovimo kategoriju mosta beskućnika koji šeta tamo vamo, zato što neko ima neku ideju. Mislim da se iza toga, vrlo moguće, krije ideja gradskih vlasti da se nešto gradi na ratnom ostrvu, jer ne možete tamo uspostaviti nikakvu ekskluzivnu namenu, pa da se dotle dolazi čamcima, je l, smatra Bojan Kovačević.

Novi most bi na stari podsećao samo po lukovima. I dok Kovačević baš u tome vidi problem, jer unutargradski mostovi ne treba, kaže, da zaklanjaju pogled s jedne obale na drugu, građani na društvenim mrežama veruju da je glavni gradski arhitekta Milutin Folić inspiraciju pronašao u Abu Dabiju, jer tamošnji mosta šeika Zajeda neodoljivo, kažu, podseća na novo idejno rešenje Savskog mosta.

Komentara 97

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Olga Knez

Pa , napravite negde drugde, nemojte ga rusiti, sta se onda razlikujete od komunista, koji su rusili crkve....

5 3

Nebojsa

Zato izadjite na izbore ! p.s. Ovo sabiranje je super , uopste nema SNS sendvicara.

18 1

Bla Bla

Mozda ce novi most da svira i svetli

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo