Vlada odlučila - nema više autoputa Aleksandar Makedonski

Vlada odlučila - nema više autoputa Aleksandar Makedonski Izvor: REUTERS/Francois Lenoir
(arhiva)

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je Makedonija spremna da prihvati geografsku odrednicu u imenu države.

Zaev je rekao da je Vlada Makedonije odlučila da autoput od severne do južne granice, "Aleksandar Makedonski", promeni ime u "Prijateljstvo", kao i da skopski aerodrom promeni dosadašnje ime "Aleksandar Veliki" u Međunarodni aerodrom "Skoplje". 

"Mi smo spremni za geografsku odrednicu", rekao je premijer Makedonije na konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU Samjuelom Žbogarom koji mu je uručio Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan. 

Zaev je rekao da on sada više neće govoriti o sporu s Grčkom jer se radi o suštinskom i osetljivom pitanju i da zadržava dozu obazrivosti pošto želi da pregovarački proces s Grčkom u sporu oko imena Makedonije uspe. Promene imena autoputa i aerodroma je bilo obećanje koje je Zaev dao premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu prilikom njihovog januarskog sastanka u Davosu gde su razgovarali o mogućnostima rešavanja dvoipodecenijskog spora koji opterećuje odnose dve zemlje. 

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas prethodno je rekao u intervjuu Juronjuzu (Euronews) da grčka strana još čeka da Skoplje konačno javno predloži šta će biti dodato nazivu Makedonije i da to objasni narodu.


Komentara 33

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Čudno :

U Makedoniji ima velikobugarskih,velikoalbanskih partija i ideja,kako to da nema progrčke inicijative ?Tj.Da se pripoje Grčkoj najbolje bi im bilo...

2 0

Golon

@Tar - Pa gospodine vaša dva komentara su potpuno kontradiktorna, kako da se onda mi onda donekle razumemo? U prvom komentaru pišete kako nema makedonske manjine u okolnim zemljama, a u drugom dajete argument kako su se izjašnjavali kao drugi narodi zbog nekih "činjenica" samo vama znane. Ljudi i dan danas u Egejskom delu Grčke govore Makedonskim jezikom u znatno, znatno manjem procentu nego tada i tako bi se izjašnjavali kada bi im bilo dozvoljeno. Ali nakon 100 godišnje asimilacije teško je popraviti stvari. A kako su se izjašnjavali Srbi tada u FNR Makedoniji je bila lično njihova stvar... Po svim popisima uvek je bilo Srba, Turaka, Bošnjaka, Albanaca i mogao je da se izjašnjava kako je ko hteo i kako se ko osećao. Te promene prezimena o kojima mnogi pišu nemaju nikakvih opravdanja, nijedan jedini dokument ne dokazuje te tvrdnje osim fašističkih izmišljotina na raznim tzv. forumima. Nikome na silu nisu oduzimani sufiksi i dodavani drugi... osim Makedonaca koji su masovno počeli da dodaju SKI na kraju kako bi izbegli viševekovnu torturu od Bugara i Grka. Ja imam prijatelje za koje znam da je recimo Vasil, postajao Vasilis... ali jedna lasta ne čini proleće. I na pojedinim primerima ne može da se sastavlja čitava slika nekog dogadjaja kao što je vaš primer za ljude iz Vranja. A poredjenje iz mog prethodnog komentara je bilo kratko jer kao replika nisam želeo da razvlačim. Samo sam udario paralelu, kako kada se izvrši pogrom jednog stanovništva nema ih kasnije na mapi. Nažalost, ludi Balkan i sindrom malih država da budu velike.

3 0

Tar

@golom. Sigurno znate da Grcka nikada nije prihvatila da republika Makedonija nosi to ime. To je poznato odmah posle drugog svetskog rata i to je bio stalan problem u odnosima bivse Jugoslavije i Grcke. Taj problem nije nastao raspadom SFRJ. Oni na svojim popisima nisu imali opciju makedonac zbog cinjenice da su se njihovi zitelji Makedonije izjasnjavali kao Grci. Sigurno znate i kako su se Srbi na popisu posle rata izjasnjavali u severnom dela bivse republike. Ja sam rekao da ako misle da su u pravu istraju u svom imenu i identitetu jer se i sami odricu onoga u sta misle da jesu. Poredjenje sa Srbima nema smisla.

2 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo